Kina og USA i konflikt omkring Taiwan

Forholdet mellem USA og Kina er i en ny krise, efter at den amerikanske top-politiker Nancy Pelosi har besøgt Taiwan. Forstå, hvorfor det besøg vækker Kinas vrede.

En gruppe kinesere demonstrerer foran det amerikanske konsulat i Hongkong mod Nancy Pelosis besøg i Taiwan. (Foto: © JEROME FAVRE, Ritzau Scanpix)

Forholdet mellem USA og Kina er kommet i alvorlig krise i denne uge. Det skyldes, at formanden for Repræsentanternes Hus i USA har besøgt ø-staten Taiwan, der ligger ud for Kinas kyst. Formanden hedder Nancy Pelosi og er fra partiet Demokraterne.

Besøget har gjort kineserne vrede. Kina mener nemlig ikke, at Taiwan er et selvstændigt land. De kalder Taiwan for en ”udbryder-provins”, der skal genforenes med Kina. Derfor advarer Kina andre lande mod at anerkende Taiwan som en selvstændig stat, for eksempel ved at tage på statsbesøg. Kina har også advaret den amerikanske præsident, Joe Biden, om, at det var en meget dårlig idé, hvis Nancy Pelosi besøgte Taiwan.

Det endte hun dog med at gøre alligevel, og nu har Kina skruet op for de militære øvelser omkring Taiwan. Ingen ved, om Kina vil gøre alvor af de militære trusler, men Taiwan forbereder sig på krig. Herunder kan du læse om den aktuelle konflikt - men husk, at du altid kan få seneste nyt på dr.dk.

1

Hvad handler konflikten om?

Nancy Pelosi (til venstre) mødtes med Taiwans præsident Tsai Ing-wen under sit besøg. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)

Konflikten om Taiwan har stået på i mange år. På den ene side anerkender USA og andre lande i Vesten - som også Danmark og EU-landene - ikke Taiwan som et selvstændigt land. Det gør man ikke, fordi man respekterer Kinas "ét-Kina-politik".

På den anden side vil USA gerne beholde deres gode forhold til Taiwan og støtter Taiwans ret til at forsvare sig selv. Præsident Joe Biden har endda sagt, at USA er villig til at hjælpe Taiwan med at forsvare sig, hvis Kina angriber.

Det er første gang i 25 år, at en så højt placeret og vigtig politiker besøger Taiwan. Nancy Pelosi er på tredjepladsen i hierarkiet i amerikansk politik - kun præsidenten og vicepræsidenten er over hende. Hun har været en meget skarp kritiker af Kina i mange år. Du kan læse om den særlige balancegang omkring Taiwan i denne artikel.

2

Hvad vil Pelosi med besøget?

Nancy Pelosi er formand for Repræsentanternes Hus, der er halvdelen af Kongressen. Kongressen består også af Senatet. (Foto: © KAZUHIRO NOGI, Ritzau Scanpix)

I forbindelse med sit besøg i Taiwan, har Nancy Pelosi offentliggjort en kronik i den amerikanske avis Washington Post. Her siger hun, at Taiwan er et forbillede for demokrati, for kultur og for bekæmpelse af klimaforandringer.

I TV Avisens indslag om besøget her kan du høre journalist Anne Alling fra USA fortælle, hvad Nancy Pelosi vil med besøget. Du kan også høre, hvordan journalist Philip Roìn, der befinder sig i Kina, oplever situationen.

3

Hvordan har Kina reageret på besøget?

På kortet kan du se, hvor Kina lige nu holder militære øvelser omkring Taiwan. Ved tre områder - markeret ved røde firkanter, der går ind over det blå omrids - krænker Kina øens territoriale integritet.

Kina har reageret meget kraftigt på Nancy Pelosis besøg. På forhånd havde Kinas præsident sagt til USA's præsident, Joe Biden, at man skulle passe på ikke at lege med ilden, for så ville man blive brændt.

Allerede mens Nancy Pelosi var i Taiwan, sendte Kina militærfly ind over Taiwan. Taiwan siger, at Kina har krænket deres luftrum.

Efter besøget har Kina lavet den største militærøvelse rundt om Taiwan nogensinde. De har blandt andet affyret missiler, der er landet i havet ud for Taiwan. På kortet herover kan du se, hvad der sker. Og i TV Avisens indslag kan du se billeder fra militærøvelsen og høre, hvad de forskellige parter siger om den.

4

Bliver der så krig mellem Kina og Taiwan?

A TV screen shows that China's People's Liberation Army has begun military exercises, including live firing in the waters and airspace near Taiwan, in Hong Kong, China, August 5, 2022. REUTERS/Tyrone Siu (Foto: © TYRONE SIU, Ritzau Scanpix)

Kina spiller med musklerne og har behov for at sende et signal til Vesten, siger Kina-forsker Andreas Bøje Forsby. For Kina mener, at især USA har sendt for mange vigtige politikere på besøg i Taiwan, hvilket ikke er noget man gør, når landet ikke er anerkendt som et juridisk land.

Men Andreas Bøje Forsby tror ikke, at det vil blive til en reel krig mellem Kina og Taiwan, for Kina har for meget at miste.

Taiwans forsvarsministerium har sagt, at 'man gør sig klar til krig uden at opsøge krig', skriver BBC. Du kan læse om risikoen for krig i denne artikel.

Nyhedspakken afspejler den aktuelle situation ved udgivelsestidspunktet. Følg med på dr.dk for seneste nyt.