Kommuner oplever stor vækst i anmeldelser om rotter

Rotter er blevet et stort problem i Danmark, og det er dyrt for kommunerne, som får flere og flere anmeldelser om rotter.

Rotter kan blandt andet ødelægge ledninger, lave huller i murværket og sprede dødelige sygdomme. (Foto: Brian Bergmann © Scanpix)

De seneste fem år har flere kommuner oplevet, at antallet af anmeldelser om rotter er steget meget.

Rotter kan blandt andet ødelægge ledninger, lave huller i murværket og sprede dødelige sygdomme.

Ringsted Kommune har fået 46 procent flere anmeldelser siden 2013. Og både Kalundborg, Sorø og Holbæk kommuner har fået 80 procent flere anmeldelser siden 2013.

Rotter kan mærkes i kommunens økonomi

Pernille Crone er faglig leder for Team Miljø i Ringsted Kommune. Hun siger, at det påvirker økonomien, fordi kommunen bruger flere penge på at bekæmpe rotter.

Berith Burkandt er leder af Natur og Miljø i Stevns Kommune, der har fået 200 procent flere anmeldelser om rotter siden 2013.

- Det er et tal, vi er rigtig kede af. Problemet er blevet så stort, at vi har været nødt til at lave en ny kontrakt med vores skadedyrsbekæmper. Men vi er meget opmærksomme på at forebygge antallet af rotter. Det gør vi blandt andet ved at sætte fælder op, når vi laver nye kloakeringsprojekter, siger hun.

Politikere har lavet ny handlingsplan

Flere eksperter siger, at de mange rotter kan skyldes de seneste års vintre, der ikke har været kolde nok til at slå rotterne ihjel.

Jørgen Veisid er centerchef for Faxe Kommune. Han siger, at fuglehuse i haven også kan tiltrække rotter, fordi der bliver efterladt korn og frø på græsplænen, og det vil rotterne gerne spise.

Regeringen, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre vedtog i november en ny handlingsplan for at bekæmpe rotter. Den siger, at kommunerne fremover skal reagere på anmeldelser uden for åbningstiden.

I grafikken nedenfor kan du se, hvordan anmeldelser om rotter er steget.

Facebook
Twitter