BILLEDER Ordblind sender os på omveje

Man kan nemt fare vild som ordblind, når man har svært ved at stave og læse. Nu sender den ordblinde kunstner Gudrun Hasle folk på omveje med sin kunst.

  • Gudrun Hasle er ordblind. Hendes kunstværker får ofte ikke-ordblinde til at kigge en ekstra gang for at forstå, hvad hun skriver. (Foto: © Foto: work.rosenmunthe.com)
  • - Gudrun Hasle råber sin svaghed ud fra murene, siger Ulrikke Neergaard, som har været med til at lave kunstprogrammet for bureauet Somewhere. (Foto: © Foto: work.rosenmunthe.com)
  • Gudrun Hasles kunst giver både anledning til smil og eftertanke. (Foto: © Foto: work.rosenmunthe.com)
  • Gudrun Hasle voksede op i kvarteret. Værkerne henviser til følelser og tanker fra hendes tid som barn og ung. (Foto: © Foto: work.rosenmunthe.com)
  • Kunstprogrammet ”Omveje” er lavet for Frederiksberg og Københavns kommuners områdefornyelser i Fuglekvarteret og Nordre Fasanvej Kvarteret. (Foto: © Foto: work.rosenmunthe.com)
  • "Omveje" omfatter i alt 15 danske og udenlandske kunstnere og varer frem til 2017. (Foto: © Foto: work.rosenmunthe.com)
  • Til sommer kommer der en film om udstillingen og om Gudrun Hasle. (Foto: © Foto: work.rosenmunthe.com)
1 / 7

På en gade i det rå og grå kvarter på ydre Nørrebro i København hænger et skilt med blå bogstaver ”JEG FØLER MIG NÆSTE ALTID ESÅM”.

Fire gutter går forbi skiltet, den ene ser lidt undrende på det. For hvad er det, der står?

Det tager lidt tid at få ordene til at give mening, men det er vist ”Jeg føler mig næsten altid ensom”.

Hun råber sin svaghed ud

Skiltet er malet af kunstneren Gudrun Hasle. Hun er ordblind og gik som teenager ofte rundt i gaderne på Nørrebro og Frederiksberg og følte sig ensom.

- Gudrun Hasle råber sin svaghed ud fra murene, siger Ulrikke Neergaard fra bureauet Somewhere.

Somewhere har lavet kunst-programmet ”Omveje” for Frederiksberg og Københavns kommuners områdefornyelser i Fuglekvarteret og Nordre Fasanvej Kvarteret.

- Gudrun siger, at man som ordblind ofte må gå omveje, fordi man har svært ved at læse. Nu sender hendes skilte os ikke-ordblinde på omveje, fordi det tager os tid at afkode hendes tekster, siger Ulrikke Neergaard.

Elever er glade for hendes kunst

Et af Gudrun Hasles i alt ni kunstværker er malet på facaden over en erhvervsskole, hvor flere af eleverne er ordblinde.

- Da vi satte skiltet op, havde alle eleverne lige været til en test for ordblindhed, siger Ulrikke Neergaard.

De kunne rigtig godt lide hendes kunst, for den viser, at ordblindhed ikke er en forhindring for at komme frem, siger hun til DR Ligetil.

Kunstprogrammet ”Omveje” varer frem til 2017 og omfatter i alt 15 danske og udenlandske kunstnere. Til sommer kommer der en film om udstillingen og om Gudrun Hasle.

Se et lille klip fra filmen her.