Danskerne er vilde med lydbøger

Lydbøger bliver i højere og højere grad en del af danskernes 'læsevaner.'

Sidste år i august måned udlånte e-reolen 67.771 lydbøger. Et år senere var antallet næsten fordoblet. (© Colourbox)

Selvom lydbøger har eksisteret i mange år, tænker mange på dem som en hjælp til svagtseende og ordblinde.

Men flere og flere almindelige læsere er også begyndt at låne lydbøger. Sidste år i august udlånte e-reolen 67.771 lydbøger. Et år senere var antallet næsten fordoblet.

Man når flere brugere med digitale lydfiler

Samtidig med at flere og flere låner lydbøger, bliver flere bøger også udgivet i lydformat.

Inger Gyldenkærne er materialechef på Københavns biblioteker. Hun mener, at lydbøger blandt andet er populære, fordi man kan hente dem digitalt.

- Vi har nået nogle andre brugergrupper med de digitale lydfiler, siger hun.

- Før har man tænkt, at det var blinde og svagtseende, der skulle have lydbøger. Nu er det bare et hyggeligt og dejligt medie, siger Inger Gyldenkærne.

Lydbogen følger en og giver selskab

Når man lytter til en bog i stedet for at læse den, kan man lave alt muligt ved siden af, og netop den frihed er vigtig, mener Birgitte Stougaard Petersen.

Hun er lektor for Æstetik og Kommunikation på Aarhus Universitet og har sammen med sin kollega Iben Have lavet et forskningsprojekt om lydbøger.

- Man får fortalt en historie, som nogen fortolker for dig. Og så har man selskab - nogen, der er med i ørerne, ligesom når man hører radio, siger hun.

- Stemmen bliver det nye medie, fordi oplæseren fortolker teksten gennem sin stemme, pauser og udtale, siger Birgitte Stougaard Petersen til P1 Morgen.

Lytterne kræver gode oplæsere

Inger Gyldenkærne fra Københavns biblioteker er enig i, at oplæseren er vigtig for lytterens oplevelse.

- Vores brugere er meget kritiske omkring stemmen. Hvis det ikke er læst ordentligt op, gider de simpelthen ikke høre det, fortæller hun.

Hverken Birgitte Stougaard eller Inger Gyldenkærne ser lydbogen som en konkurrent til papirbogen. De ser den mere som et supplement.