Julen: Det begyndte med vikingerne

Julen blev en kristen fest i middelalderen. Før da havde nordboerne fejret julen som en hedensk fest.

Det var i vikingetiden, at ordet 'jul' blev brugt første gang. Jul var en fest for at fejre midvinter. Omkring år 1100 indførte kirken julefred, så der blev mindre fest og mere hellig fred. (Foto: Frederikssund Vikingefestival)

Jul har ikke ret meget med kristendom at gøre.

Folk i Norden har fejret jul, længe før de hørte om, at Jesus blev født. Man fejrede jul i Danmark allerede i 600-tallet.

Selve ordet jul stammer fra vikingetiden. Ordet er et flertalsord. Det betyder 'festerne'. Julen var en slags midvinterfest - altså en fest midt på vinteren.

Vikingerne drak i julen

Vikingerne fejrede ikke jul. Vikingerne drak jul. Øllet flød i store mængder, mens vikingerne festede og holdt juleblót.

Vikingerne ofrede desuden køer og kalve til de nordiske guder.

Efter ofringerne drak de en masse for at ære guderne. Blót og druk skulle sikre frugtbarhed og en god høst eller 'plyndringer' i det kommende år.

Kirken ville ændre julens navn

I middelalderen blev julen til en kristen fest. Julen skulle holdes til ære for Jesus' fødsel, mente kirkens folk.

De arbejdede også hårdt på at afskaffe det gamle, hedenske ord 'jul'. I stedet skulle julen hedde 'kristmesse', mente præsterne.

Det lykkedes i England, hvor højtiden i dag kaldes for 'Christmas'. Men nordboerne holdt fast ved deres gamle jul med fester, en del druk og masser af mad.

Julefreden kommer i år 1100

For at gøre festerne lidt mindre festlige indførte kirken julefred omkring år 1100. Jule-freden varede fra den 25. december til Hellig-tre-konger.

Hellig-tre-konger falder 12 dage efter juledag - altså den 6. januar.

De 12 dage kaldtes for 'Juletylvten'. Det var en særlig hellig periode, hvor alle skulle holde fred.

Jesus har fødselsdag den 25. december

Selv om kristne i Danmark holder en stor fest med gaver og får god mad den 24. december, er det faktisk først Jesus' fødselsdag den 25. december.

Derfor er den 25. december også den store festdag i den danske folkekirke.

Men da juletræet blev en skik i Danmark, fandt man ud af, at det var hyggeligt at tænde lysene aftenen før. Derfor blev den 24. december efterhånden til en festaften.

Det minder også lidt om en gammel kristen tradition om, at man før i tiden forberedte sig til kirkens store fester natten før selve festdagen.

Andre landes traditioner

I England og USA får man dog først gaver den 25. december.

Rundt omkring i verden fejrer kristne også jul på andre tidspunkter. For eksempel holder nogle kristne afrikanske lande jul i januar.

Datoen betyder heller ikke så meget, for Jesus blev slet ikke født den 25. december. Den dato blev besluttet i år 300 af nogle præster på et kirke-møde.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk