København for 250 år siden

Hvordan så vores hovedstad ud i midten af 1700-tallet? Besøg Stadsarkivets særudstilling på nettet og tag for eksempel med på en historisk strøgtur.

  • (© Københavns Stadsarkiv)
  • (© Københavns Stadsarkiv)
1 / 2

I år er det 250 år siden, at Christian Geddes store kort over København blev færdigt.

Det fejrer Københavns Stadsarkiv med en særudstilling af hans kort på nettet. Du finder udstillingen på: www.kbh1761.dk.

- Det er som at komme ud på en tidsrejse. Vi bliver nærmest løftet tilbage til København i 1750'erne. Det fortæller fortæller Peter Schøning, der er projektleder i Københavns Stadsarkiv.

Huse i perspektivGeddes kort dækker over 12 kort af de københavnske bydele. Desuden vises Geddes berømte "eleverede" kort. Kortet viser København fra luften, og det har internationalt format.

Kortet kaldes for eleveret, fordi nogle af byens huse er tegnet i en form for perspektiv. På den måde får man et indtryk af, hvordan husene har set ud.

Luft-kort set fra Rundetårn- Gedde formår faktisk at vise hele byen fra luften. Det er godt klaret i en tid, hvor Rundetårn er et af de højeste punkter i byen, siger Peter Schønning og fortsætter:

- Han startede med at tegne kort over kvartererne i alle by-delene. Og da han skulle lave sit mesterværk fra luften, startede han med gaderne fra bydels-kortene og tegnede ud fra dem.

- Det er faktisk ren matematik. Men han har lavet kortet med stor præcision, fortæller Peter Schøning.

Gulv-lak tog farverneKortet måler 2,5 x 2,5 meter, og det dækker et område på cirka 50 kvadrat-kilometer. Oprindelig var det tegnet i fire kraftige farver. Men tiden har ikke været god ved kortet.

- Kortet hang på det gamle rådhus. Her beskyttede man kortet ved at smøre gulvlak hen over det med jævne mellemrum. Resultatet er, at kortet er blevet mere og mere brunt. De stærke farver er helt væk. Desværre.

Kom og se den smukke by

For 250 år siden havde kort den funktion, at de skulle vise, hvor stor indbyggernes grund var. Grund-ejerne skulle nemlig betale skat efter grundens størrelse.

Men det Geddes store kort var en opgave, som kongen havde bestilt. Kortet var et prale-kort, siger Peter Schøning:

- Det siger: "Kom og se min smukke by". Franskmændene havde fået tegnet et kort, der viste Paris fra luften. Sådan ét ville kongen også have. Så han fik lavet et over København. 

Den sidste henrettelse på Nytorv

www.kbh1761 kan man få fortællinger om byen, mens man kigger på kortene.

Du kan for eksempel komme med en tur på strøget 1700-tallet.

Her kan du blandt andet høre om den sidste henrettelse på byens skafot, der stod på Nytorv. Den foregik i 1758. Her blev ejeren af en jern-fabrik og hans medhjælper halshugget. De blev dømt til døden, fordi de havde lavet falske værdi-papirer.

Du kan også finde ud af, hvor meget du egentlig ved om København i 1700-tallet.

Facebook
Twitter