Læsevejleder fik pris for sin kamp for ordblinde

Alle ungdomsuddannelser bør have en læsevejleder, siger Margrethe Mørch, som i går fik en pris for sin kamp for at hjælpe ordblinde.

Margrethe Mørch var overrasket, da hun onsdag som den første fik Notas nye pris til en læsevejleder. Nota er Danmarks Nationalbibliotek for mennesker, der har svært ved at læse. Prisen blev overrakt af Notas direktør Michael Wright. (Foto: Ulla Abildtrup © DR Ligetil)

 

Alle ungdomsuddannelser bør have en læsevejleder, siger Margrethe Mørch, som i går fik en pris for sin kamp for at hjælpe ordblinde.

Margrethe Mørch stoppede for nylig som læsevejleder ved Nyborg Gymnasium, fordi hun skulle på pension.

Men hun fortsætter med at arbejde for at hjælpe ordblinde og andre, der har svært ved at læse. Onsdag blev hun belønnet for sin store indsats.

Margrethe Mørch fik som den første læsevejleder en ny pris fra Nota, Danmarks Nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder.

De unge ordblinde føler vrede og sorg

Margrethe Mørch har testet mange unge for ordblindhed og er rystet over, hvor hårdt de unge ordblinde har det:

- De har en stor vrede og sorg over, at de ikke er blevet forstået gennem mange år.

Ordblindheden bliver et stort psykisk sår - et traume for mange, mener Margrethe Mørch.

- En dreng fortalte, at han følte, han sad i et bur, som han ikke kunne komme ud af.

- Han forstod alt, hvad lærerne sagde, men han kunne ikke skrive det ned, så lærerne og andre troede på ham.

Alle skoler skal have en læsevejleder

Margrethe Mørch er formand for Foreningen af læsevejledere ved de gymnasiale og videregående uddannelser, og hun har kæmpet for, at alle ungdomsuddannelser får en læsevejleder.

- Det skal være et krav i loven, at alle ungdomsuddannelser skal have en læsevejleder. I dag er det kun et lovkrav på erhvervsuddannelserne.

Margrethe Mørch kæmper videre

Margrethe Mørch fortsætter sin kamp for flere læsevejledere, selv om hun i næste måned stopper som formand for foreningen på grund af alder.

Hun er blandt andet aktiv i ROAL, som er et samråd for ordblindhed og andre læsevanskeligheder.

I ROAL mødes læsevejledere med forskere, fagforeninger og andre med forstand på ordblindhed for sammen at blive klogere på, hvordan man hjælper ordblinde.

 

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk