Museum udstiller tiggere

Det svenske museum Malmö Konsthall har lavet en udstilling med to tiggere fra Østeuropa. Det har skabt debat i Sverige og herhjemme.

Et museum i Malmø udstiller tiggere. Gæster må ikke give tiggerne penge, istedet får de løn. Foto: Christian Örnberg / EXP / TT. (Foto: Christian Örnberg © Christian Örnberg)

Det svenske museum Malmö Konsthall har lavet en udstilling med to tiggere fra Østeuropa. Det har skabt debat i Sverige og herhjemme.

Malmø Kunsthall har udstillet to levende tiggere fra Rumænien i et helt lyst rum.

De to tiggere, Luca og Marcela, sidder normalt ude på de kolde svenske gader, men er hentet ind på museet for at få svenskerne til at diskutere, om vi har et ansvar for at hjælpe hjemløse.

Tiggerne får 140 kroner i timen for at deltage i udstillingen.

Parti vil forbyde tiggeri

Udstillingen er blevet debatteret meget. Nogle mener, at museet udnytter de to tiggere, mens andre mener, at det er godt, museet sætter fokus på emnet.

Tiggeri er et meget aktuelt emne i Sverige lige nu.

Landets tredjestørste parti, Sverigedemokraterna, vil nemlig gøre det kriminelt at tigge.

Udstillingen går over grænsen

Den svenske udstilling er også blevet diskuteret i Danmark.

Her mener De hjemløses Landsorganisation, at udstillingen sætter fokus på et vigtigt emne. Men samtidig går museet også over grænsen, når de udstiller de to tiggere, mener organisationen.

Ask Svejstrup fra De hjemløses Landsorganisation, tror nemlig ikke, at de to rumænske tiggere ville deltage i udstillingen, hvis ikke de var desperate.

Nyhedsbrev Ligetil

Få DR Ligetils letlæste nyheder på mail alle hverdage.

Vis alle nyhedsbreve