Nissebandens is er smeltet

Nissebanden i Grønland er årets julekalender på DR1. Den er fra 1989, og dengang var der masser af sne og is. Men i dag klimaet blevet varmere, og al isen smeltet.

Da DR1 filmede "Nissebanden i Grønland", var der sne og is overalt. I dag er isen væk.

I aften viser DR1 første afsnit af julekalenderen "Nissebanden i Grønland". Den er optaget i området omkring byen Uummannaq i Vestgrønland i foråret 1989.

Dengang var fjorden ved Uummannaq dækket af et tykt og solidt lag is, så langt øjet rakte.

Sådan er det ikke i dag. Vores klima er blevet varmere, og derfor er al isen nu smeltet. Det skyldes klima-forandringerne.

Slut med at køre i hundeslæde

Før kunne beboerne i Uummannaq køre med hundeslæder eller snescootere på den smukke fjord. I dag må man i stedet sejle med kajak.

- Her i Grønland har vi altid kørt i hunde­slæde om vinteren. Det er meget trist, men det er slut nu. Det helt enestående hvide fjord-landskab er forsvundet. I dag er  fjorden et dybblåt hav.

Det siger hundeslæde-køreren Noah Mølgaard til avisen 24timer. Han er webredaktør på den grønlandske radios website, Knr.gl.

Kørte bil på isen

Noah Mølgaard siger, at isen på fjorden var så sikker, at man kunne køre i bil på den. Det var i 1990'erne.

- Men i foråret 2010 var der kun en smule grødis på fjorden. I foråret i år bestod fjorden af åbent havvand. Sådan er fjorden også lige nu, og sådan vil den også være i foråret 2012, siger han til 24timer.

Nyhedsbrev Ligetil

Få DR Ligetils letlæste nyheder på mail alle hverdage.

Vis alle nyhedsbreve