Nu skal du høre en god historie …

Han har skrevet 59 bøger om især drenge, der opklarer mysterier og scorer både mål og piger. Jim Højberg er ordblind, men han kan slet ikke lade være med at fortælle historier.

Jim Højberg er børnebogsforfatter - og så er han ordblind. Men det er lige meget, for han elsker at fortælle historier. (Foto: Privatfoto)

Søren 'score-Kaj' skal skrive et kærestebrev til en sød pige. Men han har et problem, for Søren er ordblind og har svært ved at skrive og stave.

Sådan lyder handlingen i en af de mange bøger, som forfatteren Jim Højberg har skrevet. Bøgerne er for alle børn, men forfatteren tænker mest på en bestemt type børn:

- Mine bøger handler først og fremmest om at fortælle historier. Men bøgerne er skrevet, så de er lette at læse. Jeg vil nemlig gerne hjælpe med at få drenge til at læse mere, siger Jim Højberg.

Børnene skal bare skrive og skrive

At det kan være svært at læse bøger, ved Jim Højberg alt om. Han er nemlig selv ordblind. Men det er ikke noget problem for forfatteren eller for forlagene, der udgiver hans bøger:

- Min redaktør sagde engang til mig: 'Jim, du staver som en brækket arm, men det gør ikke noget, for du kan fortælle historier. Vi har ansat folk til at rette dine stavefejl'.

I dag siger Jim Højberg det samme til de børn, han møder, når han besøger skoler for at tale om sine bøger og om at være ordblind:

- Så siger jeg til børnene, at hvis de har problemer med at skrive, skal de bare skrive og skrive og blive ved. For lærerne får jo penge for at rette børnenes stavefejl.

Jim elsker at fortælle gode historier

Jim tænkte ikke på at blive forfatter, da han selv var en lille dreng og havde svært ved at læse og skrive.

Men han blev alligevel forfatter, fordi han elsker at fortælle gode historier.

- Min far var skolelærer, og han fortalte fantastiske historier om Bibelen og om Danmarks historie og verdenshistorien. Som 12-13-årig begyndte jeg selv at fortælle historier til kammeraterne i klassen.

Historierne fandt han selv på, og han skrev dem ikke ned på papir. Jim huskede alle historierne inde i sit hoved.

Børnene skal selv i gang med at skrive

Jim Højberg blev uddannet som bibliotekar, så han altid havde bøger omkring sig. Han fortsatte med at fortælle historier på biblioteket, og en dag blev han spurgt, om han ville skrive de spændende historier i en bog.

Siden er det blevet til næsten 60 bøger om Søren 'score-Kaj', Mathe og Simon, Roger og Åge og mange, mange andre. De handler ofte om, at børnene kan klare mange ting selv.

Og det er vigtigt for Jim Højberg, at børn lærer, at de kan en masse ting selv:

- Jeg plejer at sige til børnene, at de bare skal skrive alt det, de har lyst til. At de skal holde deres øjne og ører åbne over for sjove eller mærkelige ting.

Hvad skete der med Søren 'score-Kaj'?

Historien om ordblinde 'Søren score-Kaj', der ikke kan skrive et kærestebrev til en sød pige, slutter sådan her:

Man kan jo ikke få hjælp af sin mor, til at skrive et kærestebrev! Derfor får Søren hjælp af en kammerat til sit brev:

- Og så fortæller jeg børnene på skolerne, at jeg har skrevet bøgerne om Søren 'score-Kaj', fordi jeg vil fortælle, at man godt kan klare sig, selv om man er ordblind. Man kan score mål og damer. Og jeg ved det, fordi jeg selv er ordblind.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk