Vinderne af stor designpris er fundet

En af verdens største designpriser hedder Index: Design to Improve Life og blev torsdag aften uddelt i Helsingør.

Boyan Slat er en 20-årig ingeniørstuderende fra Holland og står bag en idé, der skal rense verdenshavene for skrald. Her viser han, hvordan hans løsning kan rense vandet. (Foto: DR © DR)

Prisen 'Index: Design to Improve Life' bliver uddelt hvert andet år til personer, der kan opfinde noget, der gør en forskel i verden.

Den samlede præmie på cirka 3,7 millioner kroner fordeles mellem vinderne i kategorierne Samfund, Leg og Læring, Arbejdslivet, Hjemmet og Krop og Sundhed.

Hollandsk idé skal rense verdenshavene

I kategorien Samfund vandt en 20-årig ingeniørstuderende fra Holland for idéen 'The Ocean Cleanup Array,' som skal rense havene for skrald.

Hans idé er en stor flydende konstruktion, der samler skraldet op fra havene og sejler det væk.

Idéen skal testes næste år nær øen Tsushima mellem Japan og Sydkorea.

Engelsk idé kan reducere blindhed

I kategorien Krop og Sundhed vandt en engelsk opfindelse kaldet 'Peek Retina,' som består af en adapter, der sættes til en smartphone.

Sammen med en app kan man herefter diagnosticere flere øjensygdomme. Opfindelsen er især til verdens fattigste lande, hvor læger ikke har avanceret udstyr.

Folkene bag idéen mener, at den kan være med til at reducere blindhed med op til 80 procent, fordi synet på de fleste blinde kunne være reddet, fordi de ikke fik hjælp i tide.

Flere energi-venlige idéer vinder

Vinderen i kategorien Leg og Læring er appen 'Duolingo,' der lærer folk andre sprog og oversætter hjemmesider på internettet.

I kategorien Arbejdslivet er vinderen 'Sky Urban Vertical Farming System,' som er en idé til landbruget, der handler om en mere bæredygtig produktion.

I den sidste kategori, Hjemmet, er vinderen idéen 'Tesla PowerWall,' som er et genopladeligt batteri, der skal sætte energiforbruget i hjemmet ned.

Vinderne af Index: Design to Improve Life

  • Samfund: The Ocean Cleanup Array

  • Leg og Læring: Duolingo

  • Arbejdslivet: Sky Urban Vertical Farming System

  • Hjemmet: Tesla PowerWall

  • Krop og Sundhed: Peek Retina

  • Kilde: designtoimprovelife.dk

Facebook
Twitter