Læsekurser bruges for lidt

Alt for få deltager på læsekurser, selvom de har svært ved at læse. Det viser en ny undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut.

Alt for få deltager på FVU-læsekursus, selvom de har brug for det. (Foto: Thomas Vilhelm © Scanpix)

Op mod 600.000 danskere læser så dårligt, at de har svært ved at forstå avisartikler eller hjælpe deres børn med lektierne. Det dokumenterede PIAAC-undersøgelsen i 2013.

I Danmark kan man deltage gratis i FVU-læsekurser, hvis man har svært ved at læse. Det er dog kun få, som vælger at gøre det.

I 2013 deltog blot 10.529 af de 600.000 læse-svage danskere på et FVU-læsekursus på trin 1, som er kurset for de svageste læsere. Det viser en ny undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA).

De indretter sig og gør ikke noget ved det

Chefkonsulent Michael Andersen har stået i spidsen for EVA’s undersøgelse. Han mener, at mange af de svage læsere klarer sig i dagligdagen og derfor ikke ser det store behov for at få undervisning.

- En stor del af dem gik ud af skolen som svage læsere, og de har klaret sig lige siden. Mange af dem har et job, men de indretter sig og gør ikke noget ved det, siger han til DR Ligetil.

- Det er et problem, fordi det bliver sværere og sværere at klare sig i samfundet og på arbejdsmarkedet, hvis man har svært ved at læse og skrive, siger han.

VUC-formand: Vi arbejder på at udbrede budskabet

VUC har afdelinger over hele landet, hvor man gratis kan tilmelde sig et FVU-kursus. Verner Rylander er formand for VUC’s lederforening. Han erkender, at alt for få deltager i læsekurserne.

- Vi arbejder konstant på at udbrede budskabet om, at man kan få hjælp, hvis man har svært ved at læse og skrive, siger han til DR Ligetil.

Ifølge Verner Rylander har mange svært ved at erkende, at de har behov for undervisning.

- I dag kan man godt klare sig, selvom man har svært ved at læse og skrive. Man kan for eksempel få læst bøger op, og der er stavekontrol på sms’er, siger han.

VUC-formand: Virksomhederne skal tage det alvorligt

Derfor mener Verner Rylander, at virksomhederne skal mere på banen.

- Det ville have en betydning, hvis endnu flere virksomheder tog det alvorligt og kunne se idéen i at tilbyde medarbejderne undervisning, for de kommer ikke af sig selv, siger han og tilføjer:

- I dag kommer de fleste til os igennem jobcentrene, virksomhederne eller uddannelsesinstitutionerne.

Michael Andersen fra EVA er enig i, at flere virksomheder bør tilbyde læsekurser til medarbejderne.

- Det er vigtigt, at vi bryder tabuet på arbejdspladserne og anerkender problemet. Lederne kan gøre en forskel ved at opfordre medarbejderne til at gå til undervisning, siger han.

- For ellers affinder mange sig med, at de har svært ved at læse og skrive.