Afrikanske kvinder skal føde færre uønskede børn

Hver fjerde kvinde i ulandene har ikke adgang til prævention. Det drejer sig om cirka 214 millioner kvinder.

I dag er det World Population Day. Denne dag afholdes altid 11. juli, og her sætter FN fokus på de vigtigste udfordringer med verdens befolkningtilvækst.

Selv om fødselstallet falder næsten overalt, så vokser verdens befolkning frem til år 2100. Det skyldes blandt andet, at hver fjerde kvinde i ulandene ikke har adgang til prævention.

Faktisk er 44 procent af alle graviditeter i verden uønskede ifølge de seneste tal fra Guttmacher Institute.

25 lande vil fordoble deres befolkning

Pernille Fenger er chef for FN’s nordiske kontor. Hun siger, at cirka 25 lande - særligt i Afrika - vil fordoble deres befolkning de næste 25 år.

- 214 millioner kvinder har stadig ikke adgang til prævention. De får enten ikke lov til at bruge det, har ikke råd eller kan simpelthen ikke få fat i den type prævention, som passer til deres liv, siger hun.

Hun siger, at især unge piger bliver gravide uden at ønske det. Derfor arbejder FN især på, at unge kvinder i ulandene får prævention.

Mentorer i Mozambique hjælper unge piger

Mozambique i Afrika er ét af det steder, hvor FN prøver at hjælpe de unge piger. 46 procent af landets piger mellem 15 og 19 år var i 2015 enten gravide eller mødre.

Men nu har FN lavet en mentorordning, hvor unge kvinder, der selv blev gravide i en ung alder, fortæller unge piger, hvordan de kan beskytte sig under sex.

Ifølge FN var 9294 piger med i mentorordningen i Mozambique. Kun fem af pigerne er blevet uønsket gravide.

Facebook
Twitter