Danmarks største gasfelt i Nordsøen lukker i tre år

Tyra-feltet skal de næste tre år renoveres for 21 milliarder kroner, fordi havbunden under platformene synker.

Tyra-feltet er et olie- og naturgasfelt i Nordsøen. Området ligger 225 kilometer vest for Esbjerg i den danske del af Nordsøen.

Boreplatformene, der ligger i området, er Danmarks vigtigste kilde til naturgas og står for 90 procent af Danmarks produktion.

Men boreplatformene synker ned i havbunden. Derfor lukker operatøren Total nu for området i tre år for at genopbygge det.

Genopbygningen kommer til at koste 21 milliarder kroner

Havbunden under boreplatformene er sunket seks meter, siden åbningen i 1984. Hele genopbygningsprojektet kommer til at koste 21 milliarder kroner.

Morten Hesselager Pedersen er projektdirektør i Total. Han siger, at de gamle boreplatforme skal skiftes ud.

- Vi skal have fjernet de gamle platforme og erstattet dem med nye og højteknologiske platforme, herunder en beboelsesplatform til de mange arbejdere, hvorfra vi kan køre anlægget sikkert, siger han.

Danmark bliver afhængig af naturgas fra Rusland

I dag får 1,5 million danske husstande naturgas fra Tyra. Naturgassen bruges til opvarmning. I de kommende tre år skal naturgassen i stedet komme fra Tyskland.

Det betyder, at man dermed er afhængig af naturgas fra Rusland, da Rusland forsyner Tyskland med naturgas.

Det har ikke været muligt at få et interview med Klima-, Energi- og Forsyningsminister Dan Jørgensen (Socialdemokratiet) for et uddybende svar om, hvad regeringen mener om brugen af russisk naturgas i Danmark.

Nedenfor kan du trykke på grafikken med boreplatformene i Tyra-feltet.