Forskere: Få personer afgjorde, at Danmark skulle gå i krig

To forskere har i dag præsenteret en undersøgelse af, hvorfor Danmark gik ind i krige i Kosovo, Afghanistan og Irak.

I maj 2016 besluttede et flertal i Folketinget, at der skulle laves en såkaldt krigs-udredning.

I krigs-udredningen skulle to forskere undersøge, hvorfor Danmark besluttede at gå ind i krige i Kosovo, Irak og Afghanistan i perioden fra 1999 til 2003.

Krigs-udredningen blev offentliggjort på et pressemøde i dag. Her sagde forskerne, at det var få mennesker, der afgjorde, at Danmark skulle gå i krig.

Politikere ville imødekomme USA

Krigsudredningen er lavet af forskerne Rasmus Mariager og Anders Wivel fra Københavns Universitet.

Forskerne skriver i rapporten, at de danske politikere gik ind i de tre krige, fordi de ville imødekomme USA's ønsker om militær støtte.

Statsministeren, udenrigsministeren og centrale embedsmænd besluttede i dialog med USA, at Danmark skulle gå ind i krigene. Det siger Rasmus Mariager.

Udenrigspolitisk nævn fik få oplysninger

Ifølge krigs-udredningen var regeringen langt i uformelle drøftelser om krigs-deltagelse, før den drøftede sagen i Folketingets udenrigspolitiske nævn.

Regeringen videregav ikke særlig mange oplysninger til udenrigspolitisk nævn, men politikerne i nævnet havde heller ikke særlig mange kritiske spørgsmål.

Ifølge Rasmus Mariager har både regeringen og oppositionen kun haft få principielle overvejelser i forhold til at gå i krig.

Krigs-udredningen om krigsdeltagelsen i de tre lande

  • Krigen i Kosovo I 1999 besluttede Danmark at sende soldater til Kosovo. I offentligheden sagde regeringen, at der var tale om en humanitær indsats. Men internt i regeringen handlede det også om, at Danmark ville være imødekommende overfor Nato.

  • Krigen i Afghanistan I 2001 gik Danmark ind i Afghanistan sammen med USA. Ifølge krigs-udredningen skyldtes det, at Danmark ønskede at støtte USA, mens forholdene i Afghanistan stort set ikke spillede nogen rolle.

  • Krigen i Irak I 2003 gik Danmark ind i Irak sammen med USA og Storbritannien. Den grundlæggende årsag var, at man mente, at Irak havde såkaldte masseødelæggelsesvåben. Ifølge krigs-udredningen overdrev regeringen, hvor sikre oplysningerne om disse våben var. Regeringen undlod også at tale om, at den vidste, at USA gik ind i Irak for at vælte Iraks daværende diktator, Saddam Hussein.