Forskere: Klimaet kan løbe løbsk

Jorden kan blive 4-5 grader varmere, og havene kan stige 10-60 meter. Det skriver klimaforskere i en ny videnskabelig artikel.

I december 2015 blev cirka 200 lande enige om en klimaaftale ved FN's klimatopmøde i Paris.

Klimaaftalen forpligter alle landene til at hjælpe med at stoppe den globale opvarmning. Det skal blandt andet ske ved, at landene udleder mindre CO2.

Målet med klimaaftalen er, at Jordens temperatur højst må stige med to grader. Men klimaforskere advarer nu om, at selv to grader kan få klimaet til at løbe løbsk.

Havene kan stige op til 60 meter

Der er risiko for, at to graders global opvarmning vil føre til domino-effekter, skriver klimaforskerne i en ny videnskabelig artikel.

Domino-effekterne kan få Jordens gennemsnitlige temperatur til at stige med fire-fem grader. Det kan betyde, at havene vil stige med 10-60 meter i løbet af nogle hundrede år.

Det kan gøre store dele af Jorden ubeboelig. Det siger medforfatter Katherine Richardson, som er klimaforsker og professor ved KU.

Klimaforsker: Vi skal gøre noget nu

Katherine Richardson siger, at vi skal gøre noget nu, hvis vi vil undgå for store klimaforandringer.

- Der er behov for fundamentale forandringer i vores samfund. Klimaforandringerne har vist, at vi som mennesker er i stand til at påvirke Jordens systemer, siger hun.

- Derfor bør vi også kunne påvirke dem i positiv retning. Det kræver dog ikke kun, at vi stopper CO2-udledningen, men også, at vi aktivt øger Jordens oplagring af CO2, siger hun.

/ritzau/

Det skriver klimaforskerne

  • En række klimaforskere har skrevet en ny videnskabelig artikel i tidsskriftet 'Proceedings of the National Academy of Sciences'. I artiklen står der:

  • Når Jordens gennemsnitlige temperatur stiger med to grader, vil der starte en række domino-effekter, som ikke kan stoppes.

  • Det kan på længere sigt betyde, at Jordens temperatur vil stige med fire-fem grader, og at havene vil stige med 10-60 meter.

  • En af løsninger er at udlede mindre og mindre CO2 samt at oplagre mere CO2 i jord, skov og undergrund.

  • Artiklen er skrevet af klimaforskere fra universiteterne i København, Stockholm, Cambridge, Exeter, Standford, Wageningen og Potsdam.Kilder: Tidsskriftet Proceedings from the National Academy of Sciences (PNAS), Københavns Universitet.

Facebook
Twitter