OVERBLIK Konkurrencer og medier dropper bare bryster, bikiner og podiepiger

Konkurrencen Miss America vil ikke længere fokusere på udseende og kvinder i bikini. Det er del af en større udvikling.

Miss America er en skønhedskonkurrence, der bliver holdt i USA. Her dyster en række kvinder om at vinde titlen som ’Miss America’.

En del af konkurrencen har indtil nu handlet om at optræde i bikini eller badedragt. Men nu bliver den del af konkurrencen droppet.

Ændringen sker for at passe til tidens kvindesyn, og fordi udseendet ikke længere skal være i fokus. Ifølge konkurrencen vil der nu i stedet blive lagt vægt på kvindernes personlighed.

Nedenfor kan du få et overblik over lignende tiltag.

Tour de France dropper podiepiger

Det italienske cykelløb Giro d'Italia dropper indtil videre ikke podiepigerne. På billedet ses den spanske cykelrytter Alberto Contador. (Foto: Stringer/Italy © Scanpix)

Det franske cykelløb Tour de France dropper de såkaldte podiepiger fra i år, skriver The Times. Podiepigerne overrækker trøjer og kindkysser vinderne efter hver etape.

Tour de France afsluttes i Paris, og her mener bystyret, at podiepigerne udstillerne kvinderne som ”duller” og er med til at skabe en sexistisk stereotyp.

Cykelløbet Spanien Rundt valgte også at droppe podiepigerne sidste år. Det italienske cykelløb Giro d’Italia har ikke planer om at gøre det samme, og det danske cykelløb PostNord holder også fast i podiepigerne.

Aviser dropper bare bryster

I 2015 droppede den britiske avis The Sun at bringe billeder af topløse kvinder på side 3. Arkivfoto. (Foto: Toby Melville © Scanpix)

I 2015 droppede den britiske tabloidavis The Sun at bringe topløse billeder af avisens side 3-piger. Det skete blandt andet efter en kampagne fra pressionsgruppen No More Page 3.

I 2018 valgte Tysklands meste solgte avis, Bild, at gøre det samme. Den tyske avis skrev en meddelelse om beslutningen.

- Disse billeder har til hovedformål at underholde - fortrinsvis mænd. Men på Bild mener vi ikke, at mænds underholdning skal være stødende for kvinder (og selvfølgelig heller ikke omvendt). Derfor bringer vi ikke længere sådanne billeder.

Det danske medie Ekstra Bladet bringer billeder af afklædte piger på side 9, og det holder mediet fast i ifølge chefredaktør Poul Madsen.

Formel 1 siger farvel til 'gridgirls'

På billedet ses den tidligere Formel 1-mester Nicky Lauda med de såkaldte gridgirls i 2005. (Foto: CHRISTIAN CHARISIUS © Scanpix)

Formel 1 er en stor konkurrence for motorsport. Sidste år valgte Formel 1 at droppe de letpåklædte gridgirls, som står med numre og tager imod kørerne i startområdet.

Sean Bratches er kommerciel direktør i Formel 1. Han har sagt til Bilmagasinet, at denne skik ikke passer til Formel 1’s ”brand-værdier og klart er i modstrid med nutidens samfundsnormer”.

Bernie Eccelstone er tidligere Formel 1-ejer og har kritiseret beslutningen - Pigerne var en del af showet. Fansene elsker glamouren, siger han til avisen The Sun.

NBA-hold dropper cheerleaders

Cheerleaders optræder under en NBA-opvisningskamp i Beijing i 2013. Arkivfoto. (Foto: kim Kyung-Hoon © Scanpix)

San Antonio Spurt er et basketballhold, der spiller i den bedste amerikanske liga. Klubben har valgt at erstatte cheerleadere med mere ”familievenlig” underholdning.

Klubbens har haft sit eget cheerleader hold, Silver Dancer, men nu skal en blandet gruppe lave stunts og akrobatik.

Melissa Schoonover er en af de fyrede cheerleadere. Ifølge The Washington Post var hun knust, da hun opdagede, at cheerleadernes hjemmeside og profiler på sociale medier var taget ned.

- Efter 26 år er det som om holdet slet ikke havde eksisteret. Nuværende og tidligere 'sølvdansere' havde ikke fortjent dette, skrev hun på Facebook.

På det seneste ses der mere kritisk på fænomenet med cheeleadere. Det sker, efter der er kommet flere rapporter frem om overgreb og udnyttelse af cheerleadere.

Facebook
Twitter