Underviser på CBS følte sig krænket af sang fra Højskolesangbogen

På CBS sang de 'Den danske sang er en ung blond pige' til et møde. Men en underviser følte sig krænket, og skolen undskyldte.

Højskolesangbogen er en sangbog, der første gang udkom i 1894. Der er både fædrelandssange, salmer og viser i højskolesangbogen.

Oprindeligt skulle sangbogen bruges på højskoler, men nu bruges den også mange andre steder. For eksempel på arbejdspladser.

'Den danske sang er en ung blond pige' fra 1924 er en sang i Højskolesangbogen. Men CBS vil ikke længere synge sangen, fordi en underviser har følt sig krænket over teksten.

Skolen har undskyldt over for læreren

En kvindelig underviser med anden etnisk baggrund følte sig krænket og ikke-inkluderet på grund af teksten om den blonde pige. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Mads Mordhorst er vice-institutleder på CBS. Han har undskyldt over for underviseren og siger, at sangen formentlig ikke skal synges igen på skolen.

- Personligt vil jeg ikke synge med på den sang. Jeg kan heller ikke forestille mig, at der er nogen, der vil tage den op nu, hvor vi har den erfaring i bagagen, at den kan virke stødende. Så vil det jo være en provokation at synge den fremover, siger han.

Justitsminister troede, det var en joke

Søren Pape Poulsen (Det Konservative Folkeparti) er justitsminister. Han forstår ikke, at sangen ikke længere skal synges på CBS.

- Jeg skulle lige se efter en ekstra gang, om det her var en joke. Det var det desværre ikke. Stop det. Bare stop. Hvis vi ikke længere må synge vores sange, så stopper festen. SYNG, skriver han.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) siger, at han går ind for rummelighed, men at det ikke kan være rigtigt, hvis man fremover ikke kan synge en sang som denne.

Nedenfor kan du høre DR’s pigekor synge 'Den danske sang er en ung blond pige'.

Læs hele sangteksten her

  1. 1

    Den danske sang er en ung blond pige hun går og nynner i Danmarks hus, hun er et barn af det havblå rige hvor bøge lytter til bølgers brus. Den danske sang når den dybest klinger, har klang af klokke, af sværd og skjold. I mod os bruser på brede vinger en saga tone fra hedenold.

  2. 2

    Al Sjællands ynde og Jyllands vælde, de tvende klange af blidt og hårdt, skal sangen rumme for ret at melde om, hvad der inderst er os og vort. Og tider skifter, og sæder mildnes, men kunst og kamp kræver stadig stål, det alterbål, hvor vor sjæl skal ildnes det flammer hedest i Bjarkemål.

  3. 3

    Så syng da, Danmark, lad hjertet tale, thi hjertesproget er vers og sang, og lære kan vi af nattergalen, af lærken over den grønne vang. Og blæsten suser sin vilde vise, og stranden drøner sit højtidskvad, fra hedens lyng som fra stadens flise skal sangen løfte sig ung og glad.Sangen er skrevet af digteren Kai Hoffmann i 1924, og melodien er komponeret af Carl Nielsen i 1926.

Facebook
Twitter