Mindst 20.000 ænder skal aflives efter fund af fugleinfluenza

Fødevarestyrelsen har fundet en mild fugleinfluenza hos en besætning i Vestjylland. Derfor skal mere end 20.000 ænder aflives.

Fødevarestyrelsen har fundet mild fugleinflueunza på en besætning ved Vinderup i Vestjylland. Derfor skal mere end 20.000 ænder aflives.

Fugleinfluenza er af typen H5 og er såkaldt lavpatogen. Det betyder, at de fleste fjerkræ kan overleve at blive smittet.

Til gengæld smitter den og kan ændre sig til en højpatogen type, så den har en dødelighed på op imod 100 procent.

Fugle har ikke vist tegn på sygdom

Stig Mellergaard er souschef og dyrlæge i Fødevarestyrelsen. Han siger, at de smittede ænder ikke har vist tegn på sygdom, men man er alligevel nødt til at aflive ænderne.

- Det er vigtigt, at vi finder ramte fugle. Også når de ikke viser tegn på sygdom, skriver han i en pressemeddelelse.

- På den måde kan vi tage vores forholdsregler og sikre, at så få fugle som muligt bliver smittet, og vi kan bremse sygdommen, inden den eventuelt udvikler sig og bliver højpatogen, skriver han.

Der bliver oprettet zone rundt om besætningen

Udover at aflive ænderne bliver der også oprettet en zone på en kilometer rundt om besætningen. I denne zone gælder der særlige regler.

Reglerne siger blandt andet, at fjerkræ og deres æg ikke må flyttes ud af zonen i 21 dage. Fjerkræ i zonen må gerne være udendørs.

Der er ikke andre professionelle fjerkræbesætninger i zonen, så de strammere regler får kun betydning for hobbyejere.

Facebook
Twitter