Morten opdagede ved et tilfælde farligt kolesterol-niveau

Morten Østergård følte sig rask, men da han gik til lægen, fandt han ud af, at han har et farligt kolesterol-niveau.

Morten Østergaard er 53 år og har medfødt forhøjet kolesterol, selvom han lever sundt. (© dr)

53-årige Morten Østergaard blev sendt til lægen af sin kone, fordi en bekendt var faldet om med hjertestop.

Morten Østergaard følte sig rask, men da han hos lægen fik tjekket sit kolesterol-niveau, så var der noget galt.

Mortens kolesterol-niveau var alt for højt. Mortens læge sendte Morten til et ekstra tjek hos en specialist i kolesterol.

Morten blev sendt til specialist

Morten fortalte specialisten om sin families sygehistorie. Mortens bror, forældre og moster er nemlig alle i behandling for højt kolesterol-niveau

Derfor fik specialisten mistanke om, at Morten har en genfejl, der giver den arvelige sygdom familiær hyperkolesterolæmi (FH). FH giver et højt kolesterol-niveau.

En gentest kommer til at vise, om Morten har genfejlen. Men allerede nu tager Morten en pille om dagen, der skal hjælpe med at holde hans kolesterol-niveau nede.

Morten har været heldig

Mortens to sønner på 18 og 21 år skal også testes for FH. Og det er Morten glad for. Forskning viser nemlig, at behandlingen virker bedre, hvis den starter i en tidlig alder.

I Danmark er man i gang med at forbedre indsatsen og lave et nationalt register for at finde de mange mennesker, der ikke ved, at de lider af FH. Og det er på høje tid, mener Morten Østergaard.

- Jeg har været heldig og ramt den rigtige læge, men så længe der ikke er generelle anvisninger, så er det et lotteri, siger Morten Østergaard.

Facebook
Twitter