TikTok er et kinesisk socialt medie, som er blevet downloadet over to milliarder gange på verdensplan. TikTok blev i starten især blev brugt til at lave korte musikvideoer.
Mange børn og unge bruger TikTok, men også en række politikere og partier bruger TikTok. Nu fraråder Center for Cybersikkerhed dog, at statslige ansatte har TikTok installeret på tjenstlige enheder.
Siden har Folketinget frarådet det samme til Folketingets medlemmer og ansatte. Også myndigheder, organisationer og virksomheder i hele Vesten har forbudt eller frarådet brug af den kinesiske app. Det gælder blandt andet EU-Kommissionen og Det Hvide Hus.
Forstå, hvad sagen handler om, i DR Ligetils nyhedspakke.
Hvorfor bliver TikTok frarådet?
Ifølge Center for Cybersikkerhed beder TikTok’s app om ”meget vide rettigheder og adgange på enheden”, og det giver appen mulighed for at indsamle mange informationer.
Det gælder blandt andet oplysninger om lokalitet, kontakter og browserdata. Når man bruger TikTok giver man typisk også adgang til sin enheds mobil og kamera, siger Center for Cybersikkerhed.
Flere af de data, som TikTok har mulighed for at indsamle, kan potentielt anvendes til at udføre spionage mod brugere af appen, lyder det fra Center for Cybersikkerhed. Læs i artiklen her, hvordan en ekspert vurderer, hvorfor myndigheder herhjemme og i udlandet nu fraråder eller forbyder TikTok.
Hvordan skal man forholde sig som almindelig TikTok-bruger?
TikTok afviser anklagerne og siger, at de ikke har givet brugerdata videre til den kinesiske regering og heller ikke ville gøre det, hvis de blev spurgt.
Men hvordan skal du som almindelig TikTok-bruger forholde dig til situationen? Kan du trygt fortsætte med at bruge TikTok, eller bør du slette appen med det samme?
I artiklen her kan du læse, hvordan tre eksperter forholder sig til det spørgsmål.
Hvad skal man være opmærksom på ved sociale medier?
Henrik Moltke er DR’s tech-korrespondent. Han forventer, at mange andre udover Det Hvide Hus og Folketingets politikere også vil slette TikTok på telefoner, der bruges til arbejde.
Det kan dog være forvirrende, hvad der helt præcis har udløst, at TikTok bliver frarådet. Uanset hvad er det dog en god idé at vurdere sine sociale medier, mener Henrik Moltke.
Han anbefaler, at man giver sine sociale medier så lidt data som muligt ved at gennemgå sine privatindstillinger. Det gælder både TikTok, Instagram, Facebook og alle andre sociale medier. Læs hans analyse her.