Natteliv i Danmark

Der er både mænd og kvinder i byen om natten, men det kan være svært for folk udefra at forstå, hvad danskerne signalerer, mener to eksperter.

Fest-kulturen i Danmark er meget anderledes end den, mange kender hjemmefra, siger Catherine Walker fra Røde Kors. (© Colourbox)

Hvis man ikke er vokset op i Danmark, kan det være svært at forstå, hvordan man dater og går i byen. Det mener sexolog Mehrnoush Parve og Røde Kors-underviser Catherine Walker.

- Fest-kulturen er meget anderledes end den, mange kender hjemmefra. Mange er vant til, at drenge og piger bliver skilt ad inden puberteten. Det gør vi ikke i Danmark, siger Catherine Walker.

- Her bliver drenge og piger sammen, de er venner og leger. Som teenagere har vi både kærester og venner af begge køn. Det er anderledes end i mange andre kulturer, siger hun til DR Ligetil.

Der er både kvinder og mænd i byen

Både mænd og kvinder går i byen. Som regel har begge festtøj på, de drikker alkohol, og de danser.

- Mange er ikke vant til at se kvinder opføre sig, som danske kvinder gør. De er ikke vant til at se kvinder, der går rundt alene uden en bror, far eller mand ved sin side, siger Catherine Walker.

- De er ikke vant til at se kvinder i det tøj, som danske kvinder går i som for eksempel en kjole, der viser barm, skuldre og lår, siger hun.

Et kys fører ikke nødvendigvis til et bryllup

Catherine Walker og Mehrnoush Parve siger begge, at det kan være svært for nogle udlændinge at forstå, at man ikke nødvendigvis er et par eller skal giftes, når man kysser eller er intime.

- Nogle udlændinge har en helt anden forståelse af kærlighed end i denne del af verden. Mange er i tvivl om, hvorvidt man er kærester, hvis man har været i seng med hinanden, siger Mehrnoush Parve.

Nogle udlændinge synes også, det er svært at forstå, at kvinden i et ægteskab eller forhold kan sige nej til sex, hvis hun ikke har lyst.

- Det er vigtigt at lære at respektere grænser og kvinder, selvom kvinderne er fulde og har kort kjole og bare ben, siger Catherine Walker.

- Kvinden har ret til at bestemme over sin krop uanset, hvor hun er. Det er vigtigt at fortælle folk, siger hun.

Man må sætte folk ind i den danske kultur

Det tog dansk-iranske Mehrnoush Parve to-tre år at forstå kulturen omkring sex og kærlighed i Danmark. Også selvom hun kommer fra en stor iransk by og en moderne familie.

- Hvordan kan man så forvente, at nogen, som kommer fra en lukket familie, hvor man ikke taler om sex, skal forstå det her nye samfund?

- Hvordan kan det fungere, uden at nogen sætter udlændinge ind i det? siger hun.

Mehrnoush Parve mener, at religion kan føre til nogle af misforståelserne, men at kulturen, man kommer fra, påvirker en mest.

Sexolog: Alle er i tvivl uanset nationalitet

I dag er Mehrnoush Parve sexolog og rådgiver blandt andet i fest-kulturen i Danmark. Hun siger, at både piger, drenge, kvinder og mænd er i tvivl og stiller spørgsmål.

- Når jeg underviser, stiller udlændingene mange, mange spørgsmål. Alle er i tvivl. Iranere, afghanere, kurdere, arabere, tjetjenere. Men som regel er spørgsmålene ens, siger hun:

- De spørger: Hvis en personen ligner en, der har lyst til at være sammen med mig, men alligevel ikke vil, når jeg nærmer mig - har jeg så begået overgreb? Det spørgsmål kom flere gange.

Mehrnoush Parve mener, at danskere udtrykker sig mere diskret, end mange er vant til. Man råber og skriger ikke, og man laver ikke drama. Derfor kan det være svært at se, om en persons grænser er overskredet.

Se videoklip fra Detektor om natteliv i Thisted:

  • Gode råd fra Mehrnoush Parve: Du skal ikke være bange for at komme tæt på en dansk pige eller mand i byen. Men hvis du er i tvivl, om det, du gør, er rigtigt - så lad være. Se på personens kropssprog og ansigtsudtryk og gå langsomt frem.

  • Svære ord og begreber:

  • At date

  • Pubertet

  • Nødvendigvis

  • Sexolog

  • Overgreb

  • At udtrykke sig diskret

Facebook
Twitter