Nedskydninger af ’objekter’ over USA og Canada  

På en uge er fire såkaldte ’objekter’ skudt ned over det amerikanske og canadiske luftrum. Hvad handler det om?  

En kinesisk ballon blev skudt ned over USA den 4. februar. Amerikanerne siger, at ballonen bruges til overvågning, men det afviser Kina. (Foto: © Randall Hill, Ritzau Scanpix)

Den 4. februar skød USA en stor kinesisk ballon ned, som havde drevet rundt over USA i flere dage. Ballonen blev skudt ned ud for delstaten South Carolinas kyst.  

Ifølge USA var ballonen en kinesisk ”spionballon”. Men Kina siger, at ballonen blev brugt til vejrobservationer. Kina mener, at USA har overreageret.  

I weekenden skød USA igen tre ukendte objekter ned. På nuværende tidspunkt er der ikke indikationer på, at nedskydningerne har relation til den kinesiske ballon. Det er dog meget usædvanligt med så mange nedskydninger på så kort tid.  

Forstå sagen i DR Ligetils nyhedspakke. 

1

Hvad ved vi om de fire nedskydninger?  

Her er et kort over de objekter, der indtil videre er blevet skudt ned.

I weekenden blev endnu tre ukendte objekter skudt ned. Først fredag den 10. februar, hvor USA skød et objekt ned ud for den nordlige amerikanske delstat Alaska.  

Lørdag den 12. februar skød USA endnu et objekt ned i 12 kilometers højde over den canadiske delstat Yukon. 

Og søndag den 13. februar var der så igen et objekt over søen Lake Huron ved byen Michigan tæt på den amerikansk-canadiske grænse. USA siger dog, at objekterne formentlig ikke er brugt til spionage. Få her et overblik over den seneste tids nedskydninger.  

2

Hvad er vejrballoner?  

USA's flåde hev resterne af en kinesisk ballon i land i sidste uge. (Foto: © U.S. NAVY PHOTO, Ritzau Scanpix)

Kina har bekræftet, at det var deres ballon, som blev skudt ned den 4. februar. Ifølge USA blev ballonen brugt til spionage. 

Kina siger dog, at ballonen blev brugt til vejrobservationer. Men hvad er en vejrballon egentlig, og hvor normalt er det at se den i højere luftlag?  

Det kan du blive klogere på i artiklen her, hvor DMI fortæller, hvordan vi i Danmark bruger vejrballoner til at lave vejrudsigter.  

3

Hvordan har episoden påvirket forholdet mellem USA og Kina?  

Anthony Blinken er USA's udenrigsminister. (Foto: © DEBBIE HILL, Ritzau Scanpix)

USA’s udenrigsminister Anthony Blinken skulle have været på et længe ventet besøg i Kina. Men han valgte at aflyse besøget på grund af den kinesiske ballon.  

Ifølge en talsmand fra Kinas udenrigsministerium har USA også haft mindst 10 amerikanske balloner over Kina siden sidste år. Dette afviser USA dog.  

Jens Stoltenberg er Natos generalsekretær. Han siger, at episoderne med luftballoner over USA viser, at Nato-alliancen skal være på vagt. Læs mere om Kinas reaktion her, og om hvordan USA har fulgt Kinas ballonprogram her.