Nu kan du brevstemme til folketingsvalget

Det er muligt at brevstemme til folketingsvalget. Sidste frist for at brevstemme er den 1. juni.

Arkivfoto fra folketingsvalget i 2015. Ifølge professor er der tradition for, at valgdagen er en familie-begivenhed. (Foto: MARIE HALD © Scanpix)

Den 5. juni skal der være folketingsvalg i Danmark, og der er nu åbnet op for, at man kan brevstemme.

Man kan brevstemme på borgerservice, på nogle biblioteker eller ved mobile brevstemmesteder i ens kommune. Sidste frist for at brevstemme er den 1. juni.

Ved folketingsvalget i 2011 valgte 7,8 procent af vælgerne at brevstemme. Ved valget i 2015 var tallet steget til 8,7 procent.

Valgforsker: Der er stor tradition for at stemme på valgdagen

Kasper Møller Hansen er professor og valgforsker ved Københavns Universitet. Han siger, at der stadig er stor tradition for at møde fysisk op og stemme på valgdagen.

- Traditionen og ritualet om at gå ned og sætte sit kryds er noget, der ligger rigtig dybt i mange danskere. To tredjedele af dem, der bor sammen med en, der må stemme, går ned og stemmer sammen, og ofte gør man det til en familieudflugt, siger Kasper Møller Hansen.

Ifølge ham er traditionerne på valgdagen en af grundene til, at valgdeltagelsen i Danmark er høj.

Det er dyrere at tage imod brevstemmer

Ifølge Kasper Møller Hansen er det dyrere for kommunen at tage imod brevstemmer. For nogle byer viser beregninger, at det er fem gange så dyrt at brevstemme.

Man kan søge om at stemme fra sit hjem, hvis man er syg eller mangler førlighed. I det tilfælde kan man få hentet sin stemme af medarbejdere fra kommunen, og det er dyrt, siger han.

- Så er vi langt over 1000 kroner for en stemme, hvis man skal have to kommunale folk og en bil ud. Så bliver det meget hurtigt - meget dyrt, siger Kasper Møller Hansen.

Sådan brevstemmer du

  • Den 15. maj blev der åbnet for at brevstemme til folketingsvalget den 5. juni.

  • Hvis du brevstemmer, kan du ikke også stemme på valgdagen - men du må gerne ombestemme dig undervejs og brevstemme igen.

  • Du kan brevstemme på borgerservice, på nogle biblioteker eller ved mobile brevstemmesteder i din kommune. Du kan også få lov at brevstemme, hvis du eksempelvis er indlagt på sygehuset eller ligger syg derhjemme eller ikke er i stand til at forlade dit hjem.

  • Sidste frist er den 1. juni.

  • Du kan også brevstemme til Europa-Parlamentsvalget, og det er der også åbnet op for. Her er sidste frist torsdag den 23. maj.Kilde: Borger.dk

Facebook
Twitter