Nu kan du købe e-cigaretter i supermarkedet

En ny lov giver fra i dag butikkerne mulighed for at sælge e-cigaretter lovligt. Forsker i e-cigaretter advarer imod det.

Både kæden Dansk Supermarked og Coop vil fremover sælge e-cigaretter. (Foto: ARKIVFOTO)

En ny lov giver supermarkeder lov til at sælge e-cigaretter, uanset om væsken til cigaretterne er med eller uden nikotin.

Kæden Dansk Supermarked begynder at sælge e-cigaretter i denne uge, og kæden Coop begynder også snart at sælge e-cigaretter, siger begge kæder til DR Nyheder.

- Vi vælger at sælge varerne fra i dag, da der er en efterspørgsel på dem blandt vores kunder, siger Dansk Supermarkeds kommunikationsdirektør, Mads Hvitved Grand.

Ekspert: E-cigaretter er ikke uskadelige

Charlotta Pisinger er overlæge ved Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, og hun forsker i e-cigaretter.

Hun er meget bekymret over, at supermarkeder vil sælge e-cigaretter.

- Det går den helt forkerte vej. Vi er ved at normalisere et produkt, som vi ikke ved forfærdeligt meget om endnu. Men de foreløbige studier viser, at det ikke er et uskadeligt produkt, siger hun.

E-cigaretter er en dårlig erstatning for tobak

Mange mener, at e-cigaretter er mindre skadelige end almindelige cigaretter. Men det er ikke sikkert, det er sådan, mener Charlotta Pisinger.

- De foreløbige studier viser, at det (e-cigaret-rygning) både kan give skader på lungerne såsom astma og kol, og at det kan medføre en udvikling af kræft og hjertekarsygdomme, siger hun.

Et nyt forskningsprojekt fra USA viser også, at e-cigaretter er en dårlig erstatning for almindelige cigaretter. Projektet viser nemlig, at e-cigaretter er skadelige, også selvom man bruger væske uden nikotin.

Facebook
Twitter