Nye regler stopper jobansøgninger via mail

Den nye lov om persondata får betydning for, hvordan vi søger job. Jobansøgninger via mail kan nemlig give problemer.

Jobansøgninger er fulde af personlige oplysninger, og det kan give problemer hos virksomhederne. (Foto: © Screenshot fra Mac OS og Outlook - Illustration: Morten Fogde Christensen, DR Nyheder)

Den 25. maj trådte en ny lov i kraft om personlige oplysninger.

Den nye lov er vedtaget i EU og kaldes GDPR. Loven skal give borgerne kontrol med deres egne personlige oplysninger.

Loven får også betydning for, hvordan vi søger job. Jobansøgninger er nemlig fulde af personlige oplysninger, og derfor kan det give problemer, hvis virksomheder får ansøgningerne via mail.

Mange virksomheder skal ændre praksis

Kaare Danielsen er direktør i Jobindex og rådgiver virksomheder i, hvordan de skal håndtere de nye regler. Han siger, at mange virksomheder skal ændre deres praksis.

Han siger, at virksomhederne ikke har styr på de personlige data, hvis de modtager jobansøgninger via mail.

- Fordi så sender man en ansøgning videre til en kollega, der måske printer den ud og lægger den på sit skrivebord. Og så har man ikke længere styr på sine persondata, siger han.

Virksomhed skal slette ansøgninger

Jacob Risgaard er marketingdirektør i virksomheden Coolshop. Han siger, at virksomheden søgte efter nye medarbejdere op til jul og fik cirka 1800 ansøgninger via mail.

- Alle de ansøgninger har ligget hos os, indtil vi nu har fået at vide, at vi skal slette dem, siger han.

Nu har Coolshop fået et system, der sikrer fremtidige ansøgeres data. Derfor er det slut med at finde tidligere ansøgninger frem, når virksomheden søger efter medarbejdere.

Rettelse 30/5: Tidligere skrev vi, at den nye lov gør, at man ikke længere kan søge job ved at sende en ansøgning via mail. Det er imidlertid ikke rigtigt. Man kan stadig søge job via mail. Men det kan give problemer for virksomhederne, og derfor går mange virksomheder og myndigheder væk fra ansøgninger via mail. Vi beklager fejlen.