Obama kritiserede USA's politiske system i tale: Folk føler sig ikke hørt

Den amerikanske præsident kritiserede amerikansk politik og talte om sine sejre som præsident i sin sidste State of the Union-tale.

Natten til onsdag holdt USA's præsident, Barack Obama, sin sidste State of the Union-tale i Washington. (Foto: pool © Scanpix)

Hvert år holder den amerikanske præsident en tale for Kongressen.

Her taler præsidenten om nationens tilstand, om sine resultater i året, der er gået, og om de politiske ændringer, præsidenten vil lave i det kommende år.

Natten til i dag – onsdag – holdt USA’s præsident, Barack Obama, sin sidste State of the Union-tale.

Verden har undgået en ny krig

Obama talte en del om de fremskridt, der er sket i hans tid som præsident. Han nævnte blandt andet, at økonomien i USA er blevet bedre.

- USA har lige nu den stærkeste og mest langtidsholdbare økonomi i verden. Alle, der påstår, at USA's økonomi er i tilbagegang, taler usandt, sagde han.

Obama talte også om gode ting, der er sket i amerikansk udenrigspolitik, mens han har været præsident.

- Iran har rullet sit atomprogram tilbage og sejlet sit lager af uran væk, og verden har undgået en ny krig, sagde han.

Præsidenten sagde også, at noget af det vigtigste er, at beskytte det amerikanske folk mod terror og at gå efter terror-netværkene.

USA skal finde en kur mod kræft

Derudover talte Obama om, at forholdet mellem USA og Cuba er blevet bedre. Han nævnte også de amerikanske lægers store indsats mod ebola i Vestafrika.

Et af Obamas løfter som præsident har været, at fængslet på Guantánamo-basen i Cuba skal lukkes. Det er ikke sket, men Obama nævnte kort, at han fortsat vil arbejde på at lukke basen.

I talen sagde Obama, at USA skal være det land i verden, der finder en kur mod kræft. Han nævnte også andre områder, som han vil arbejde videre på i sin sidste tid som præsident:

- Reparere immigrations-systemet, beskytte børn mod våben. Ligeløn, betalt barsel og en højere mindsteløn. Det betyder noget for de hårdtarbejdende familier, og jeg stopper ikke, før det er gennemført, sagde han.

For mange amerikanere føler sig overhørt

Til sidst i talen kritiserede Barack Obama landets politiske system for ikke at være godt nok.

- Demokratiet bryder sammen, når den gennemsnitlige person ikke føler, at hans stemme bliver hørt, og at systemet er for de rige og magtfulde. Alt for mange amerikanerne føler sådan, sagde han.

- Det er en af de få ting, jeg fortryder i min tid som præsident, at bitterheden og mistænksomheden mellem partierne er blevet værre i stedet for bedre, sagde Barack Obama.

Facebook
Twitter