Oprøret i Egypten

Over en million demonstranter var samlet på Tahrir-pladsen i Kairo den 1. februar. Samme dag talte præsident Mubaraks i tv, og demonstranterne fulgte hans tale på store tv-skærme. (Foto: MOHAMMED ABED © Scanpix)

25. januar:

De første demonstranter går på gaden i hovedstaden Kairo. Revolutionen i Tunesien har givet dem håb om, at præsident Hosni Mubaraks styre også kan væltes. Mubarak har siddet på magten i næsten 30 år. I den tid har han slået al opposition ned med hård hånd.

26. januar:

Folk aftaler nye demonstrationer over internettet. De næste dage breder demonstrationerne sig til flere byer. Flere og flere egyptere kommer på gaden for at være med.

1. februar:

Mubarak siger, at han ikke vil genopstille ved næste valg. Men demonstranterne er ikke tilfredse. De fortsætter protesterne.

4. februar:

Forhandlinger om Mubaraks afgang starter. Demonstrationerne fortsætter. Politiet er forsvundet fra Kairos gader.

10. februar:

Demonstranterne slår lejr på Tahrir-pladsen midt i Kairo. De forbereder en kæmpe demonstration dagen efter og opfordrer til general-strejke.

11. februar:

Præsident Hosni Mubarak træder tilbage og overgiver magten til militæret.

22. februar:

Militæret danner en overgangs-regering med ministre fra oppositionen.

19. marts:

En ny forfatning bliver vedtaget ved en folke-afstemning. 77 procent stemmer ja. Der skal være valg i Egypten i efteråret, måske i september.

30. april:

Egyptens Muslimske Broderskab vil danne et politisk parti og stille op til efterårets valg. Navnet på det nye parti bliver Friheds- og Retfærdigheds-partiet. Det Muslimske Broderskab var forbudt fra 1954, og indtil Mubaraks styre blev væltet.

5. maj:

Egyptens tidligere indenrigsminister, Habib al-Adli, får en dom på 12 års fængsel. Han er kendt skyldig i korruption og hvidvask af penge. Det er den første dom i retsopgøret mod topfolk fra Hosni Mubaraks styre.

3. august:

Retssagen mod den tidligere leder, Hosni Mubarak, starter. Mubarak er anklaget for drab på demonstranter og omfattende korruption.

21. november

Nye demonstrationer starter i Kairo. Egypterne er bange for, at militæret vil beholde magten i landet, selv om der skal være valg til parlamentet den 28. november. Militæret kræver blandt andet at få veto-ret over for de love, der nye parlament vedtager.

 

Klik på datoerne i det sorte felt og læs mere.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk