Over 12.000 unge er i gang med deres tredje sabbatår

Dansk Industri er bekymret over, at unge venter med gå i gang med en uddannelse. Minister holder øje med tendensen.

Flere unge holder sabbatår i flere år, viser analyse. Arkivfoto. (Foto: Anne Bæk © Scanpix)

Et sabbatår er en periode, hvor man holder pause fra for eksempel uddannelse. Mange unge rejser eller arbejder i et sabbatår.

Hver fjerde student fra 2016 nåede sidste år at gå i gang med deres tredje sabbatår efter gymnasiet. Det viser en ny analyse fra Dansk Industri.

Det er det højeste antal studenter i ti år, der er gået i gang med tredje sabbatår. Det er en udfordring, siger Dansk Industri.

De unge mangler på arbejdsmarkedet

Lone Folmer Berthelsen er erhvervsuddannelseschef i Dansk Industri. Hun siger, det kan være et problem, hvis man ikke er i gang med en uddannelse efter to år.

En uddannelse tager normalt nogle år, og i den tid mangler man de unge på arbejdsmarkedet.

- Man kan komme for langt væk fra at komme i gang. Man kan vænne sig til at tjene penge og kommer ikke tilbage til skolebænken, siger hun.

Dansk Industri: Loven skal ændres

Ane Halsboe-Jørgensen (Socialdemokratiet) er uddannelsesminister. Hun har ikke noget imod, at de unge tager sabbatår, men hun vil følge udviklingen.

- Jeg har selv to sabbatår i bagagen, og det hjalp mig godt videre. Men vi skal selvfølgelig holde øje med tendensen, for jo flere sabbatår du holder, desto mindre tilbøjelig er du til at komme tilbage på skolebænken, siger hun.

Som loven er nu, må studievejledere ikke hjælpe studenter mod en erhvervsuddannelse. Det vil Dansk Industri gerne have ændret, og det er uddannelsesministen klar til at se på.

Nedenfor kan du se en grafik over, hvor mange studenter, der stadig ikke er startet på en uddannelse, 27 måneder efter de blev færdig på gymnasiet.

Facebook
Twitter