OVERBLIK 18 forslag til at løse lægemanglen

I dag fremlagde regeringens Lægedækningsudvalg 18 anbefalinger til, hvordan man kan løse lægemanglen. Regeringen har allerede besluttet at tage fat på nogle af anbefalingerne.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (Venstre) holdt i dag pressemøde sammen med formanden for Lægedækningsudvalget Martin Teilman. De præsenterede udvalgets forslag til, hvordan man kan løse lægemanglen. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)

Regeringen har lavet et udvalg, der har skulle finde løsninger på, at der både mangler speciallæger til almen praksis og sygehusene. Udvalget hedder Lægedækningsudvalget.

Sammen med sundhedsminister Ellen Trane Nørby (Venstre) præsenterede udvalget i dag 18 forslag til, hvordan man kan løse lægemanglen.

Blandt andet foreslog udvalget, at Aalborg Universitet skal optage flere medicinstuderende.

Aalborg får 50 studiepladser mere

Regeringen har allerede nu besluttet at udvide antallet af læge-studiepladser i Aalborg fra 100 til i alt 150.

Generelt skal regeringen nu tage stilling til anbefalingerne og beslutte, om regeringen vil følge dem.

Også regionerne, kommunerne og de faglige organisationer som Lægeforeningen skal tage stilling til anbefalingerne.

Udvalgets 18 anbefalinger:

  1. 1

    Medicinstuderende skal ud i yderområderne Aalborg Universitet bør fremover have mulighed for at uddanne flere læger, fordi uddannelsesstedet har betydning for, hvor lægen ender med at arbejde som læge. De studerende bør have mindre mulighed for at skifte universitet, og de studerende bør i praktik i yderområderne.

  2. 2

    Ændring af, hvor lægerne kan videreuddanne sig Flere uddannelsesstillinger bør placeres i områder, der mangler læger. Måden at fordele uddannelsesstillinger bør genovervejes.

  3. 3

    Justering af en såkaldt femårsfrist I øjeblikket har læger fem år til at begynde videreuddannelse, når de er blevet færdige som læger på universitetet. Her bør der være bedre mulighed for dispensation.

  4. 4

    Samarbejde mellem regioner, kommuner og lægernes organisationer De skal samarbejde om at få læger til yderområderne og socialt belastede områder og fastholde lægerne der.

  5. 5

    Læger skal have mere praktisk erfaring med almen praksis under uddannelsen De medicinstuderende skal have bedre mulighed for at blive assistenter i almen praksis – enten som praktik eller studiejob. Alle læger skal arbejde et halvt år i almen praksis som en del af den kliniske basisuddannelse, læger skal tage, inden de uddanner sig som speciallæger.

  6. 6

    Størrelsen af almen medicin skal øges i forhold til andre lægespecialer

  7. 7

    Regionerne skal have bedre mulighed for at drive en almen praksis Som det er nu driver nogle regioner regionsklinikker, fordi lægerne ikke vil overtage klinikkerne. Regionerne har kun mulighed for at drive dem i maksimum fire år. Regionerne skal have en længere periode.

  8. 8

    Læger skal kunne organisere deres praksis mere fleksibelt Læger skal have mulighed for at ansætte andre læger, så at alle læger ikke ejer praksis. Læger skal have mulighed for at tage flere patienter, hvis de ønsker det.

  9. 9

    Andre faggrupper skal inddrages i almen praksis for at hjælpe

  10. 10

    Lægerne skal have mulighed for at uddelegere opgaver til kommunale sygeplejersker

  11. 11

    Læger med mere krævende patienter skal have mere i løn

  12. 12

    Flere faglige og organisatoriske fællesskaber i almen praksis Lægepraksisser skal have bedre muligheder for at arbejde sammen med kommuner eller andre praksisser.

  13. 13

    Fleksible grænser for antal patienter

  14. 14

    Vilkår for lægevagten skal ændres

  15. 15

    Speciallægepraksisser skal inddrages i videreuddannelsen af speciallæger

  16. 16

    Regionerne skal samarbejde om ansættelse af læger på sygehusene Regionerne skal tage hensyn til sygehuse, der mangler læger, når de ansætter.

  17. 17

    Lægernes kompetencer skal anvendes der, hvor de giver bedst mening for patienten

  18. 18

    Yderområderne skal oprette fleksible ansættelsesformer, så det bliver attraktivtKilde: Lægedækningsudvalgets rapport