OVERBLIK Demonstration i Charlottesville udviklede sig voldeligt

I weekenden udviklede en højreekstremistisk demonstration sig voldeligt i den amerikanske by Charlottesville.

I weekenden gik højreekstreme grupper på gaden i den amerikanske sydstatsby Charlottesville. (Foto: JOSHUA ROBERTS © Scanpix)

I weekenden var højreekstreme personer samlet for at gå en march i den amerikanske by Charlottesville.

Personerne demonstrerede, fordi byrådet i Charlottesville vil fjerne en statue af generalen Robert E. Lee fra en park.

Samtidig var en gruppe personer også mødt op for at demonstrere mod de højreekstreme.

Bil kørte ind i moddemonstranter

Men dagen udviklede sig voldeligt, da en 20-årig mand med højreekstremistiske synspunkter kørte ind i gruppe moddemonstranter.

En kvinde blev dræbt og 19 andre såret. Derudover blev 15 personer såret under urolighederne ved demonstrationen og moddemonstrationen.

Søndag aften var der mange demonstrationer mod racisme og had efter episoden.

Højreekstreme ser demonstration som succes

Både Virginias guvernør og Donald Trump har fordømt episoden. Flere partifæller kritiserer dog Trump for sin måde at fordømme episoden på, fordi han sagde, at han fordømte episoden ”fra mange sider”.

Steffen Kretz er korrespondent i USA for DR Nyheder. Han forklarer, at de højreekstreme ser demonstrationen som en succes, når Trump siger, at alle parter havde et ansvar.

Myndighederne er i gang med at efterforske episoden, og den 20-årige mand, der kørte ind i moddemonstranterne, er anholdt.

Den amerikanske borgerkrig

  • Charlottesville ligger cirka 160 kilometer fra hovedstaden Washington.

  • I en park i byen står en statue af Robert E. Lee, der var en ledende officer under den amerikanske borgerkrig. Tidligere i år besluttede byrådet at fjerne statuen, hvilket udløste store protester.

  • Den amerikanske borgerkrig varede i fire år fra 1861-65.

  • Nordstaterne og Sydstaterne var i krig med hinanden, og borgerkrigen resulterede i, at slaveri i Sydstaterne blev afskaffet.

  • Symboler fra borgerkrigen, der for eksempel er statuer af sydstatsgeneraler og det røde og blå kampflag med 13 hvide stjerner, har politisk og kulturel betydning den dag i dag.

  • Flaget blev brugt, da general Robert E. Lees hær kæmpede i det nordlige Virginia under borgerkrigen.

  • Flaget har længe været kontroversielt i USA, fordi det bliver forbundet med racisme, slaveri og hvidt overherredømme.Kilde: Wikipedia, denstoredanske.dk, BBC og Kristeligt Dagblad

Facebook
Twitter