OVERBLIK Firma fik data fra 50 millioner Facebook-profiler

Et firma, som hjalp Trump med at blive præsident, har brugt data fra over 50 millioner Facebook-profiler til politiske annoncer.

Alexander Nix, chef hos Cambridge Analytica, er blevet suspenderet. (Foto: ANTONIO COTRIM)

Cambridge Analytica er en britisk konsulentvirksomhed. I sidste uge kom det frem, at Cambridge Analytica har brugt data fra over 50 millioner Facebook-profiler til at målrette politiske annoncer til brugere.

Det har Cambridge Analytica gjort, selvom det er imod Facebooks retningslinjer.

Annoncerne var efter sigende med til at få valgt Donald Trump som præsident i USA. Det afslører hemmelige optagelser fra britiske Channel 4 News.

Personlighedstest indsamlede data

Cambridge Analytica fik fat i data fra de 50 millioner profiler fra en app, som var en personlighedstest. Appen hed ”thisisyourdigitallife”.

Appen indsamlede data om Facebook-brugerens psykologiske profil, når brugerne brugte appen. Men appen indsamlede også data om brugerens Facebook-venner.

På den måde kunne man indsamle data fra over 50 millioner Facebook-profiler, selvom kun cirka 300.000 brugere brugte appen.

Chef er suspenderet

Alexander Nix er chef for Cambridge Analytica. Han er nu blevet suspenderet. Facebook har også lukket for Cambridge Analyticas adgang til Facebook.

Mark Zuckerberg er direktør for Facebook. Han sagde onsdag, at Facebook har begået fejl i samarbejdet med Cambridge Analytica.

Det britiske parlament har indkaldt Mark Zuckerberg til en høring om datasikkerhed.

Facebook
Twitter