OVERBLIK Forstå ferieloven

I Danmark har vi en ferielov, som giver de fleste lønmodtagere ret til fem ugers ferie. Men man skal optjene retten til at få løn under ferien.

Ferieloven giver de fleste lønmodtagere ret til at holde fem ugers ferie hvert år. Men man skal optjene retten til at holde ferie med løn. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Det er sommer, og mange har planlagt ferie. Men først kan det være en god idé at undersøge, om man har ret til ferie.

Hvis man vil have betalt ferie, skal man nemlig først optjene den. Det står der i ferieloven, som gælder for de fleste danske lønmodtagere.

Ferieloven giver ret til at holde 25 dages ferie om året. Det svarer til fem ugers ferie, for weekenden tæller ikke med.

Hvad er optjeningsåret?

Du optjener 2,08 dages betalt ferie, for hver måned du er ansat.

Du optjener betalt ferie i optjeningsåret. Optjeningsåret er det samme som kalenderåret. Du optjener altså ferie fra 1. januar til 31. december.

Hvis du har optjent betalt ferie i optjeningsåret 2017, kan du holde betalt ferie i ferieåret 2018/2019.

Hvad er ferieåret?

Ferieåret følger derimod ikke kalenderåret. Ferieåret går nemlig fra 1. maj til 30. april. Her afholder man sin optjente ferie.

Det vil sige, at hvis du har optjent betalt ferie i optjeningsåret 2017, kan du altså afholde ferien i perioden 1. maj 2018 til 30. april 2019.

Men for tiden arbejder Ferielovsudvalget på forslag til en ny ferielov. Så måske bliver ferieloven snart lavet om.

Du kan høre mere om ferieloven og Ferielovsudvalget i videoen herunder.

Forslag til huskeregler

  • Optjeningsåret går lige OP med kalenderåret. Man kan bruge den lidt skøre huskeregel, at kalenderen skal OP på væggen.

  • Man kan også huske, hvad ferieåret er ved at sige dette rim: Vi holder ferie med stil - ferieåret går fra maj til april.

Facebook
Twitter