OVERBLIK Sådan forholder Trump og Clinton sig til præsidentvalgets temaer

I næste uge er der præsidentvalg i USA. Her kan du få et overblik over, hvordan de to præsident-kandidater forholder sig til forskellige temaer.

Her ses Hillary Clinton og Donald Trump under en tv-debat. (Foto: Rick Wilking © Scanpix)

Den 8. november skal vælgerne i USA vælge en ny præsident.

Vælgerne kan vælge mellem Demokraternes kandidat, Hillary Clinton, og Republikanernes kandidat, Donald Trump.

Trump og Clinton har diskuteret mange temaer i løbet af valgkampen. Her kan du få et overblik over de to kandidaters holdninger til forskellige politiske temaer.

Immigranter

Clinton ønsker at give flere rettigheder til illegale immigranter. De skal for eksempel have adgang til en sundhedsforsikring, uddannelse og mulighed for at få lov til at opholde sig lovligt i USA.

Trump har talt om midlertidigt at forbyde muslimer at rejse ind i USA. Han har også talt om at fjerne eller tvangsforflytte alle illegale immigranter, hvilket han dog har nedtonet igen.

Trump vil også bygge en mur på grænsen til Mexico for at stoppe narko og illegale immigranter i at komme til USA fra Mexico.

Våben

Clinton vil stramme USA's våbenlove. Hun vil blandt andet forbyde flere typer angrebs-våben og sørge for, at folk bliver tjekket grundigt, hvis de vil købe et våben.

Hun vil dog ikke ændre på, at amerikanerne ifølge landets forfatning har ret til at bære våben.

Trump er også for, at amerikanerne må bære våben, og han ønsker i modsætning til Clinton at begrænse USA’s våbenlove. Han har dog sagt, at han støtter et forbud mod bestemte typer angrebs-våben.

Sundhedssystemet

Clinton er for de fleste dele af præsident Barack Obamas sundhedsreform.

Reformens formål er blandt andet at give alle amerikanere en sygesikring. Clinton mener dog, at reformen skal indføres over tid og ikke lige nu.

Trump vil afskaffe Obamas sundhedsreform, som han har kaldt en katastrofe.

Abort og homo-ægteskaber

Clinton støtter retten til fri abort. Hun er også for, at personer af samme køn kan blive gift.

Trump mener kun, at kvinder skal kunne få abort, hvis de er blevet udsat for voldtægt eller incest, eller hvis deres liv er i fare.

Trump mener, at et ægteskab bør være mellem en mand og en kvinde. Han er dog uklar om, hvorvidt delstaterne i USA selv skal kunne bestemme, om de vil tillade ægteskab mellem to personer af samme køn, eller om staten skal bestemme det.

Skat og økonomi

Clinton håber, at hun kan skabe ti millioner job ved at investere i infrastruktur, bæredygtig energi og teknologi.

Clinton vil desuden hæve mindstelønnen fra 7,25 til 12 dollars i timen. Hun vil også gøre uligheden mindre ved at give skattelettelser til middelklassen og blandt andet kræve højere skatter af folk, som tjener over fem millioner dollars.

Trump lover at skabe 25 millioner job over ti år ved at investere i infrastruktur og lave en ny skattelov. Han vil blandt andet sætte forskellige skatter ned.

Kilder: New York Times, pbs.org, BBC

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk