Partier for selvstændighed vinder valg i Catalonien

Catalonien gik til valg torsdag. De partier, som støtter et selvstændigt Catalonien, har nu flertal i Cataloniens parlament.

Carles Puigdemont er tidligere præsident i Catalonien. Han siger, at valget er en sejr for et selvstændigt Catalonien. Arkivfoto. (Foto: ALBERT GEA © Scanpix)

I oktober afholdt Catalonien et valg om selvstændighed, som Spanien mente var ulovligt. Derefter erklærede Catalonien sig selvstændig.

Derfor opløste Spanien Cataloniens regering og udskrev et nyt valg til parlamentet. Dette valg blev afholdt torsdag.

Carles Puigdemont er tidligere præsident i Catalonien. Han siger, at de partier, som ønsker et selvstændigt Catalonien, har vundet valget.

Puigdemont: Den spanske stat er blevet besejret

De tre partier, som ønsker at Catalonien skal være selvstændigt, har fået 70 ud af 135 pladser i Cataloniens parlament. Dermed har de flertal.

- Det er en sejr for den catalanske republik. Den spanske stat er blevet besejret, og premierministeren har fået et slag i ansigtet, siger Carles Puigdemont.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Leder: Separatisterne taler ikke for alle

Ines Arrimadas er leder af partiet Ciudadanos, som er imod selvstændighed. Hun siger, at hun vil fortsætte med at bekæmpe separatisterne.

- De kan aldrig påstå, at de taler på vegne af alle i Catalonien. Vi fortsætter med at kæmpe for en fredelig sameksistens og for et Catalonien for alle cataloniere, siger hun.

Carles Puigdemont kræver nu, at den catalanske regering bliver genindsat, og at politiske fanger bliver løsladt.

Overblik

  • Carles Puigdemont er tidligere præsident i Catalonien.

  • Ines Arrimadasc er leder af partiet Ciudadanos, som er imod selvstændighed.

  • De tre partier, som støtter et selvstændigt Catalonien, fik 70 ud af 135 pladser i parlamentet.

  • 98 procent af stemmerne er optalt.