Partiet Siumut vinder valg til Grønlands landsting

Tirsdag var der valg til Grønlands landsting. Partiet Siumut fik flest stemmer og er fortsat det største parti.

Kim Kielsen er formand for partiet Siumut, som fik flest stemmer ved valget til Grønlands landsting. (Foto: Christian Klindt Sølbeck © Scanpix)

Tirsdag var der valg til Grønlands landsting, Inatsisartut. Syv partier stillede op til valget, og det socialdemokratiske parti Siumut fik flest stemmer.

Siumut fik 27,2 procent af stemmerne. Selvom det er færre end ved sidste valg, så er partiet fortsat det største i landstinget.

Siumut har været leder af Grønlands landsstyre indtil valget tirsdag, og partiet skal nu også stå for forhandlingerne om det nye landsstyre.

Siumut indbyder alle partier til forhandlinger

Det næststørste parti i landstinget bliver Inuit Ataqatigiit, som er socialistisk. Partiet fik 25,5 procent af stemmerne, og det er også færre end i 2014.

Siumut og Inuit Ataqatigiit har sammenlagt fået lidt mere end halvdelen af stemmerne, men ingen af dem kan dog danne regering alene.

Kim Kielsen er formand for Siumut. Han siger, at han vil indbyde alle partier til forhandlinger om at danne regering, og at det er vigtigt, at Grønland får et stabilt politisk styre.

Knap 72 procent af grønlænderne stemte

Tre andre partier blev valgt til landstinget. Partiet Demokraatit fik stor fremgang med 19,5 procent af stemmerne, mens Partii Naleraq og Nunatta Qitornai fik henholdsvis 13,4 og 3,4 procent.

I alt stemte 29.296 grønlændere. Det svarer til en stemmeprocent på 71,9, hvilket er lidt færre end ved valget i 2014.

Grønlands landsting består af 31 medlemmer. Medlemmerne vælges for en periode på fire år.