Politichef: Vi har brug for at registrere danskerne på nettet

Regeringen vil registrere, hvad danskerne laver på internettet for at holde øje med kriminelle. Nu støtter den øverste politi-chef forslaget.

Regeringens lovforslag går ud på, at man vil registrere alt, hvad danskerne laver på nettet. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

I januar fortalte justitsminister Søren Pind (Venstre), at han vil sende et nyt lovforslag i høring.

Lovforslaget går ud, at tele-selskaber og internet-udbydere skal registrere alt, hvad danskerne laver på internettet.

Registreringen bliver kaldt sessions-logning. Logningen skal hjælpe politiet med at holde øje med kriminelle.

Rigspoliti-chefen blander sig i debatten

Mange politikere og organisationer har diskuteret lovforslaget. Dansk Folkeparti mener for eksempel, at forslaget er godt, fordi politiet lettere vil kunne holde øje med kriminelle.

Mange andre er bange for, at uskyldige danskere bliver overvåget, og at vi mister vores ret til frihed.

Nu blander politiets øverste chef, Jens Henrik Højbjerg, sig også i debatten sig. Han mener, sessionslogning er en god ting. Han mener, det fremover bliver svært for politiet at efterforske kriminelle, hvis vi ikke har sessions-logning. I dag foregår meget kriminalitet nemlig over internettet, mener han.

Hvad er sessions-logning?

  • Sessions-logning betyder, at man logger eller registrerer nogens session. Det vil sige, at man for eksempel registrerer, at nogen har talt sammen på internettet, for eksempel over Skype. Det kan også være, at man registrerer, at nogen har besøgt en bestemt hjemmeside.
  • Sessions-logning registrerer kun handlingen og ikke indholdet. Det vil sige, at man registrerer, hvis nogen har sendt en e-mail, men man registrerer ikke, hvad der står e-mailen.
  • Teleselskaberne og internet-udbyderne skal lave sessions-logningen. De må kun give oplysningerne videre, hvis en dommer har sagt, at de må gøre det.

Kilde: Mads Allingstrup, tech-journalist hos DR Viden.

Nyhedsbrev Ligetil

Få DR Ligetils letlæste nyheder på mail alle hverdage.

Vis alle nyhedsbreve