Politiet vil have flere unge til at anmelde voldtægt

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du er blevet voldtaget, så kontakt politiet. Det er budskabet i politiets nye kampagne om unge og voldtægt.

Det er kun hvert fjerde tvangs-samleje, som bliver anmeldt til politiet. Det viser tal fra Justitsministeriet.

Og det er særligt de unge, som kan være i tvivl om, hvorvidt de er blevet voldtaget. Det kan for eksempel være svært, hvis man kender gerningsmanden fra byen eller gennem en ven.

Derfor begynder en ny kampagne, som skal få unge til at kontakte politiet, hvis de er i tvivl om, hvorvidt de er blevet voldtaget.

Unge i tvivl skal kontakte politiet

Michael Kjeldgaard er politiinspektør og chef for det Nationale Efterforskningscenter. Han siger, at unge i tvivl skal kontakte politiet.

Så skal politiet nok afgøre, om det er en straffesag, og om politiet kan hjælpe på en anden måde, forklarer han.

- Vi vil gerne have flere unge til at anmelde voldtægt - særligt de voldtægter som sker i nære relationer, hvor offer og gerningsmand kender hinanden i forvejen, siger han.

Politiet stiller spørgsmål

Michael Kjeldgaard siger, at politiet stiller nogle spørgsmål, som kan virke intimiderende. For eksempel kan politiet spørge om, hvordan man var klædt, og om man havde drukket.

- Det er ikke noget, vi spørger om, fordi vi mistror den forurettede for at komme med en anmeldelse, der ikke er rigtig, siger Michael Kjeldgaard.

Han siger, at spørgsmålene skal bruges til at lave et signalement, som politiet bruger, når det afhører vidner.

Voldtægt og tvangs-samleje

  • I 2016 modtog politiet 968 anmeldelser om voldtægt, viser politiets statistik.
  • Det er kun hvert fjerde tvangs-samleje, der bliver anmeldt til politiet. Det står der i Justitsministeriets offerundersøgelse fra 2016.
  • Politiet kalder det "tvangs-samleje", når det er usikkert, om det lever op til den beskrivelse af en voldtægt, som står i loven.
  • Print