Populær medicin kan forstyrre unge mænds hormoner

Ibuprofen er smertestillende medicin. Men ny forskning viser, at det kan forstyrre unge mænds hormoner, hvis de tager Ibuprofen.

Ibuprofen kan få en ung mands hormonbalance til at minde om en 70-årig mands. Det viser ny forskning. Arkivfoto. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Ibuprofen er smertestillende medicin, som kan købes i håndkøb. Men sidste år viste forskning, at ibuprofen øger risikoen for hjertestop.

Nu viser ny forskning, at ibuprofen også kan forstyrre unge mænds hormoner. Ibuprofen kan nemlig få kroppen til at producere mindre testosteron.

Det kan få en ung mands hormonbalance til at minde om en 70-årig mands. Det viser et nyt dansk-fransk forskningsprojekt, skriver Region Hovedstaden.

Seniorforsker: Ibuprofen dæmper testosteron

David Møbjerg Kristensen er seniorforsker på Dansk Hovedpinecenter ved Rigshospitalet. Han har været med til at lave det nye projekt.

Han siger, at hjernen sender et signal til testiklerne om at producere mere testosteron, hvis niveauet af testosteron bliver for lavt.

- For mænd er det vigtigt, at testosteron-niveauet ligger på et stabilt niveau. Ibuprofen lægger en alvorlig dæmper på mænds testosteron, så hjernen er nødt til at sætte ind, siger han.

Seniorforsker: Kontakt lægen, hvis du er i tvivl

David Møbjerg Kristensen siger, at nogle patienter stadig kan have gavn af ibuprofen. For eksempel kan patienter med gigt have gavn af ibuprofen, siger han.

- Er man i tvivl, kan man altid kontakte sit apotek eller sin egen læge, siger han.

Mere forskning skal undersøge, om niveauet af testosteron forbliver lavt, efter at man stopper med at tage ibuprofen.

Om den nye forskning

  • Når en mands testikler ikke producerer nok testosteron, sender hjernen signalstoffet LH, der siger til testiklerne, at de skal lave mere testosteron.
  • Forskerne har målt blodets niveau af signalstoffet LH hos 31 mænd mellem 18 og 35 år.
  • Forsøgsdeltagerne var inddelt i to grupper. En gruppe fik 600 milligram ibuprofen to gange dagligt i 44 dage, en anden gruppe fik placebo.
  • Efter to uger havde de mænd, der fik Ibuprofen, et forhøjet niveau af LH i blodet sammenlignet med de mænd, som fik placebo.
  • Ibuprofen sælges i håndkøb under navne som Ipren, Brufen og Ibumentin.

Nyhedsbrev Ligetil

Få DR Ligetils letlæste nyheder på mail alle hverdage.

Vis alle nyhedsbreve