Rapport: 10. klasse fører ikke til en ungdoms-uddannelse

Elever, som tager 10. klasse i folkeskolen, har ikke større sandsynlighed for at gå videre på en ungdoms-uddannelse, viser undersøgelse.

Mange elever forlader 10. klasse uden at være klar til at tage en ungdoms-uddannelse. (Foto: Thomas Vilhelm © Scanpix)

Lidt over halvdelen af en ungdoms-årgang tager i dag 10. klasse. Ofte vælger eleverne at gå i 10. klasse for at blive klar til at fortsætte på en ungdoms-uddannelse.

Men hvis man vil tage en ungdoms-uddannelse, hjælper det ikke først at have gået i 10. klasse i folkeskolen. Det viser en ny undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut, EVA.

- Jeg må beklageligvis sige, at intet tyder på, at de 10.-klasse-tilbud, som vi har undersøgt, lever op til formålet, siger direktør i EVA, Mikkel Harder til Politiken.

Færre elever tog en ungdoms-uddannelse

I undersøgelsen har man sammenlignet to ens grupper af børn. Den ene gruppe tog 10. klasse, mens den anden ikke gjorde.

Eleverne, som tog en kommunal 10. klasse på en folkeskole, havde ikke større sandsynlighed for at gennemføre en ungdoms-uddannelse.

Af de elever, som gik i 10. klasse, var der faktisk færre, som gik i gang med en ungdoms-uddannelse.

Professor: Elever i 10. klasse spildte deres tid

Anders Holm er professor og forsker i skole og social arv ved Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI).

Han siger, at undersøgelsen ikke viser, om 10. klasse gjorde eleverne mere glade og tilfredse. Men den viser, at 10. klasse ikke har nogen virkning på elevernes valg af ungdoms-uddannelse.

- De skulle have ladet være med at gå i 10. klasse, for det ekstra skoleår tilfører ikke eleverne noget, siger han til avisen.

- Når vi ser på, hvordan det går de to grupper bagefter i forhold til ungdoms-uddannelse, går det dem lige godt eller lige skidt, siger professoren.

  • Undersøgelsen måler kun effekten af kommunale 10. klassetilbud, der er placeret i tilknytning til en folkeskole.

  • 10. klasser på efterskoler og 10. klasse-centre er ikke med i undersøgelsen.

  • Omkring 40 procent af de elever, som vælger et kommunalt 10.-klasse-tilbud, går i den slags 10.-klasse, som er dækket af undersøgelsen.

  • Elever i undersøgelsen gik på årgang 08/09 og årgang 12/13.

Facebook
Twitter