Regeringen vil forbyde burka og niqab

Venstre støtter nu et maskeringsforbud. Det betyder, at et flertal i Folketinget nu støtter et forbud mod at bære burka og niqab offentligt.

Et flertal i Folketinget vil gøre det forbudt at bære burka og niqab offentligt. (Foto: Lea Meilandt Mathiesen/Scanpix 2017) (Foto: Lea Meilandt Mathiesen © Scanpix)

Venstres folketingsgruppe har i dag besluttet, at den støtter et maskeringsforbud. Sådan et forbud gør det ulovligt at bære burka og niqab offentligt.

Liberal Alliance var tidligere imod et maskeringsforbud, men har nu også ændret holdning. Det skriver partiformand Anders Samuelsen på Facebook.

Dermed er der nu et flertal i Folketinget, som støtter et maskeringsforbud. Flertallet består af Dansk Folkeparti, Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance.

Ordfører: Vi skal møde hinanden med åbent ansigt

Jakob Ellemann Jensen er politisk ordfører for Venstre. Han siger, at det har været svært for Venstre at beslutte sig.

- På den ene side skal folk selv bestemme, hvad de skal have på, siger han.

- På den anden side, så har vi også i et åbent, liberalt samfund et krav på at møde hinanden i øjenhøjde og med åbent ansigt og i åbent ærinde, siger Jakob Ellemann Jensen.

Muslimske beklædningsgenstande

  • Niqab er et tørklæde, der kun viser øjnene.

  • Burka er en ikke-gennemsigtig beklædningsgenstand, som dækker hele kroppen. Mange muslimske kvinder i særligt Afghanistan bærer burka. En burka dækker også kvindens øjne med et lille gardin af net.

  • Tre kvinder bærer burka i Danmark, og mellem 150 og 200 kvinder går med niqab. Det viste en undersøgelse i 2010 fra Københavns Universitet.

  • Hijab er et tørklæde, der dækker håret, men lader ansigtet være frit. Maskeringsforbuddet gør ikke hijab forbudt.