Røde Kors: Sådan underviser vi i dansk kultur

Når Røde Kors underviser udlændinge i dansk kultur, skal eleverne både lære om ligestilling, sex, arbejde og det at have børn i Danmark, siger underviser.

Vi taler blandt andet om ligestilling i hjemmet og på arbejdspladsen og om at færdes steder, hvor der er mange mennesker sammen, siger Catherine Walker fra Røde Kors. (© Røde Kors)

Røde Kors underviser udlændinge på asylcentre i blandt andet dansk kultur. En af dem, der underviser voksne udlændinge, er Catherine Walker.

- Vi taler om ligestilling i hjemmet og på arbejdspladsen og om at færdes steder, hvor der er mange mennesker sammen. Vi taler også rigtig meget om non-verbal kommunikation, siger hun.

- Vi vejleder dem i at aflæse ansigtsmimik og kropssprog. Vi lærer dem også om, at der er grænser for, hvor tæt man må gå på hinanden i det offentlige rum, siger Catherine Walker.

- De ser jo, at vi rører ved hinanden, lægger en hånd på en skulder, klapper hinanden på kinden, eller giver knus ved særlige lejligheder. Så taler vi om det, siger hun.

Vi taler om prævention og børn

Røde Kors underviser folk fra alle lande, og alle skal lære om det samme. Men nogle emner skal forklares forskelligt alt efter, hvor folk kommer fra.

- I efteråret havde jeg en gruppe med mange fra Eritrea. De var meget åbne og imødekommende i forhold til snakken om kultur og seksualitet, siger Catherine Walker.

- Vi talte om prævention. Mange ved ikke ret meget om det. Hvad skal man have på recept, hvad kan man hente på apoteket, på tankstationen og ved lægen?

Det kræver en masse at have børn i Danmark

Hun taler også med eleverne om, at det kan være krævende at have børn i Danmark, samtidig med at man skal integreres og lære en masse om et nyt samfund.

- Børnene skal så meget. I vores kultur skal børnene jo alt muligt, siger Catherine Walker.

- Og vi forældre vil og skal deltage i en masse ting på skolen, i børnehaven og i fritidshjemmet. Der er mange arrangementer, forældreråd – alt muligt. Og det er dyrt at have børn, siger hun.

Dansk abort overrasker mange elever

Noget af det, der overrasker mange, er abort i Danmark.

Her i Danmark kan en kvinde vælge at få en abort, hvis hun bliver gravid. Også selvom hun er i et fast forhold med en mand. En abort er altså kvindens valg.

- Det kan de slet ikke forstå, det er helt uhyrligt for dem. Både, fordi, de mener, at man slår et barn ihjel. Men også, fordi kvinden har ret til at bestemme over et fællesbarn, siger Catherine Walker.

Et godt liv med hus og penge kræver to indtægter

Til gengæld synes de fleste ikke, at det er mærkeligt, at både mænd og kvinder arbejder.

- De fleste kan godt forstå, at vores velfærdssystem koster penge. De forstår, at begge køn skal arbejde for at opretholde et godt liv.

- Hvis man vil have et hus og penge at leve for, så skal man arbejde. Det ved de. Og flere mænd vil gerne arbejde, også i plejesektoren - for eksempel i ældreplejen, siger hun.

Se Catherine Walkers besøg i Detektor, hvor hun fortæller om at undervise i seksual-kultur:

 • Gode råd fra Catherine Walker:

 • I skal lære at finde en balance.

 • I har valgt at komme til Danmark, og det er lykkedes.

 • Nu har I fået opholdstilladelse, nu er det op til jer at finde en balance mellem jeres gamle land, religion, kultur og det her nye land.

 • I må overveje med jer selv og jeres gud, hvordan I vil gøre det for at få et godt liv.

 • Svære ord og begreber:

 • Ligestilling

 • Balance

 • Non-verbal-kommunikation

 • Plejesektoren

 • Ældreplejen

Facebook
Twitter