Rubjerg Knude Fyr skal rykkes længere ind på land

Rubjerg Knude Fyr skal rykkes længere ind på land, fordi fyret ellers vil falde i havet om ganske få år.

Torsdag besøgte mange Rubjerg Knude Fyr. Men snart bliver området spærret af. (Foto: Diana Bengtsen © DR vejret)

Rubjerg Knude Fyr er et fyr ved byen Lønstrup i Nordjylland. Fyret blev bygget færdigt i 1900 og blev placeret 200 meter fra kyst-skrænten.

Men i dag er der forsvundet så meget af skrænten, at fyret kun står få meter fra kanten. Derfor skal fyret nu rykkes længere ind på land.

Emil Dietz Fuglsang er civilingeniør og naturmedarbejder i Hjørring Kommune. Han siger, at fyret skal rykkes, for ellers vil det falde i havet inden for ganske få år.

Stedet spærres af den 14. august

Hvert år forsvinder der mellem to og fire meter af skrænten på grund af vind og hav, siger Hjørring Kommune. Det kalder man for kyst-erosion.

Det er et kæmpe arbejde at flytte fyret, uden at det tager skade. Derfor bliver stedet spærret af for besøgende fra den 14. august, selvom fyret først bliver flyttet i slutningen af oktober.

- Der skal graves en rende, man kan trække fyret henad, og fyret skal også forstærkes med noget jern, inden man er tryg ved at flytte det. Så skal der lægges nogle jernplader på med hjul under fyret, og så ruller man det hen på sin nye plads på de her ’rulleskøjter’ engang i uge 43, siger Emil Dietz Fuglsang.

Fyret skal efter planen åbne i november

I 2015 lavede Kystdirektoratet en kortlægning, der viser, at Hjørring Kommune er den kommune i Danmark med størst erosion per meter kystlinje.

Sammen med Helsingør Kommune er Hjørring de kommuner, der har størst behov for at beskytte mod erosion.

Det er planen, at Rubjerg Knude Fyr skal åbne igen i starten af november.