Sådan har samfundet ændret syn på transkønnede personer

Transkønnede personers muligheder har ændret sig meget igennem årene. Få et overblik over, hvordan udviklingen er sket.

Nemmere adgang til behandling og højere tolerance i samfundet får flere transkønnede personer til at søge behandling. (Foto: Brendan MCDermid © Scanpix)

Homoseksuelle personer blev i mange år betragtet som psykisk syge. Det gjaldt også for transkønnede personer, indtil der kom en ny lov i 2017.

Loven betød, at transkønnede personer ikke længere blev betragtet som psykisk syge.

Nu begynder effekten af ændringen at vise sig, og klinikkerne i København og Aalborg melder om kraftige stigninger i antallet af personer, der er i gang med at skifte køn.

Nedenfor kan du få et overblik over, hvordan samfundets håndtering af transkønnede personer har udviklet sig over årene.

Verdens første transkvinde

Lili Elbe er blevet et ikon for transkønnede.

Den danske kunstmaler Lili Elbe var den første person i verden, der fik en kønsskifteoperation. Det skete i 1930. I 1931 døde Lili Elbe dog efter en operation, der skulle give hende en livmoder.

Lili Elbe blev født i Vejle i 1882 som dreng og hed oprindeligt Einar Wegener. Livet var svært for Lili Elbe, der ikke følte sig tilpas i sin egen krop.

I 1930 mødte Lili Elbe den tyske læge Kurt Warnekros, der var overbevist om, at Lili Elbe var en kvinde fanget i en mands krop. Derfor sagde hun ja til at få en kønsskifteoperation.

Foreninger stiftes

Her ses et pride-event i Serbien. (Foto: MARKO DJURICA © Scanpix)

I 1948 blev Forbundet af 1948 stiftet. I dag kaldes det LGBT, som står for ’Lesbian, Gay, Bisexual og Transgender'. Det var dog først i 2008, at transkønnede officielt blev føjet til.

I de første 20 år efter 1948 var foreningens arbejdet præget af en hård kamp mod samfundets forfølgelse og stigmatisering.

I 1970’erne ændrede normerne og loven sig dog så meget, at foreningen kunne fokusere på at arbejde mere målrettet med øgede rettigheder.

Sexologisk klinik Rigshospitalet

I mange år var det kun på Rigshospitalet, at transkønnede blev udredt. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

I mange år var det kun på Rigshospitalet, at transkønnede blev udredt. I 1986 blev Sexologisk Klinik oprettet i København, hvor man behandlede transkønnede og så det som en psykisk lidelse.

Indtil 1. januar 2018 var det Sundhedsstyrelsen, der havde monopol på at udrede og behandle transkønnede. Men forløbet fik meget kritik for at behandle dem som psykisk syge.

Faktisk stod transkønnede under diagnosen ”psykisk lidelse” indtil 2017, hvor et politisk flertal besluttede at droppe dette som det første land i verden.

Kraftig stigning i kønsskifteoperationer

Copenhagen Pride Parade samler hvert år tusindvis af mennesker. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

I dag er der to steder, hvor man kan skifte køn: Rigshospitalet i København eller Aalborg Universitetshospital.

Efter lovændringen i 2017 er det blevet langt lettere at få tilladelse til at få en kønsskifteoperation i Danmark, og udredningen til et kønsskifte må højst tage et år.

Ifølge eksperter anerkender samfundet i langt højere grad, at transkønnede bør betragtes ligeværdigt med alle andre seksuelle orienteringer.

Facebook
Twitter