Sådan opbevarer du bedst efterårets frugter

Det er vigtigt at pakke havens frugt korrekt, hvis den skal holde længst muligt. Få råd til, hvordan du gør.

(Foto: Trine Warrer Juul - DR Sjælland)

Frugttræerne er i øjeblikket fyldt med æbler og pærer. Man kan bruge frugten til mange ting, men måske kan det være svært at få spist det hele.

Anders Lindgård er frugtavler ved Næstved. Han siger, at man kan gemme frugten, men frugten skal pakkes korrekt, hvis den skal holde hele vinteren.

- Æblerne er levende organismer, så de skal have luft. Pakker man dem ind i plastik, rådner de med det samme, siger han.

Æblers overflade må ikke være punkteret

Derfor er det en god idé at pakke æblerne i trækasser og lægge aviser i bunden og op langs siderne. Man skal også bruge en avis som låg på kassen.

Det er vigtigt, at man kun pakker æbler, der er perfekte. Det vil sige, at æblerne ikke må være stukket af insekter, have revner eller mangle stilken.

- Hvis overfladen er punkteret, er det dér, råd sætter ind. Går der råd i et æble, spreder det sig til hele kassen, siger Anders Lindgård.

Frugten skal stilles et køligt sted

Man undgår også bananfluer, når æblernes overflade ikke har nogen skader. Bananfluer er ikke farlige, men de er tegn på, at der er råd i æblet.

Man skal stille kassen med frugt et køligt sted for eksempel i en kold kælder. Man skal være opmærksom på mus og rotter, hvis man stiller den udenfor.

Man må ikke gemme æbler sammen med andre frugter. Æbler indeholder nemlig gasarten ethyl, der får andre frugter til at modne hurtigere. Æblernes sort bestemmer, hvor længe de kan holde.

Anders Lindgård er frugtavler ved Næstved. (Foto: Ann Smed Madsen - DR Sjælland)
Facebook
Twitter