SAS afslutter strejke og skal i luften igen

Piloterne i SAS har strejket i 15 dage, og derfor er over 3700 flyafgange blevet aflyst. Men nu slutter strejken.

Flere af SAS' fly har stået på jorden de seneste dage. Her ses et fly i Gardemoen Lufthavn i Oslo. (Foto: © Annika Byrde, Ritzau Scanpix)

SAS er et skandinavisk flyselskab, som den danske, svenske og norske stat ejer sammen. SAS er det største flyselskab i Københavns Lufthavn.

Men i de sidste 15 dage har piloterne i SAS strejket, fordi de er utilfredse med deres løn og arbejdsvilkår. Det betyder, at mange turister er blevet påvirket af strejken.

Natten til tirsdag den 19. juli blev piloterne og SAS dog enige om en aftale, og derfor er strejken i SAS slut nu. Bliv klogere på aftalen i DR Ligetils nyhedspakke herunder.

Nyhedspakken afspejler den aktuelle situation ved udgivelsestidspunktet. Følg med på dr.dk for seneste nyt.

1

Hvad handler aften om, og hvad sker der med SAS nu?

SAS-fly, der er aflyst på grund af strejken, vil fortsat være aflyst. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Ritzau Scanpix)

SAS har lavet en aftale om overenskomst med piloterne. En overenskomst er en aftale om løn, arbejdstid og andre vilkår i ansættelsen.

Den nye overenskomst mellem SAS og piloterne gælder de næste fem og et halvt år, og den giver piloterne en øvre arbejdstid på 60 timer om ugen.

Aftalen betyder, at SAS begynder at flyve igen hurtigst muligt. De SAS-fly, der er aflyst på grund af strejken, vil dog fortsat være aflyst. Læs om aftalen her.

2

Hvordan er aftalen for SAS og piloterne?

Medierne venter udenfor Näringslivets Hus i Stockholm, hvor SAS og piloternes fagforening forhandlede om aftale. (Foto: © 10300 Maja Suslin/TT, Ritzau Scanpix)

Den nye aftale mellem SAS og piloterne faldt på plads natten til tirsdag i Stockholm. Her var DR’s korrespondent til stede.

Hun fortæller, at piloterne er glade for, at der er kommet en aftale, men at de også synes, at de har givet mere, end de havde lyst til.

Til gengæld har SAS accepteret et af piloternes vigtigste krav. Nemlig at SAS løbende genansætter de piloter, som blev fyret under coronakrisen. Læs mere her.

3

Hvad er status nu?

På billedet ses Københavns Lufthavn, hvor SAS er det største flyselskab. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Hvordan så det ud i Københavns Lufthavn, efter aftalen var landet? Hvad sagde SAS natten til tirsdag, da forhandlingerne var slut? Og hvad er vigtigt nu?

I dette indslag fra TV Avisen kan du få en hurtig opsummering af historien og se et overskueligt overblik over aftalen.

Du kan også høre en aktieanalysechef fortælle, hvad situationen betyder og har betydet for SAS.

4

Hvad kan du gøre, hvis dit fly fortsat er aflyst?

Du har en række rettigheder, hvis dit fly er aflyst. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Ifølge SAS vil piloterne begynde at flyve igen hurtigst muligt, og nogle fly vil allerede komme afsted i dag.

Det er dog ikke alle passagerer, der vil være så heldige i dag. De aflyste fly vil fortsat være aflyste, men SAS forventer, at flytrafikken er normal igen torsdag.

Som passagerer har du dog flere rettigheder, hvis strejken har ændret dine rejseplaner. Så hvad gør du? Det kan du blive klogere på i artiklen her.