Bispehaven er et område med boligblokke i Aarhus. Bispehaven er en såkaldt 'hård ghetto' ifølge regeringens ghettoliste.
Folketinget besluttede sidste år, at boligforeninger og kommuner med såkaldte ’hårde ghettoer’ skal lave en plan for området senest 1. juni 2019.
Seks boligblokke i Bispehaven bliver nu revet ned. Det sker, efter at Aarhus Kommune og Østjysk Bolig er blevet enige om, hvordan Bispehaven skal se ud i fremtiden.
318 lejligheder skal rives ned
I alt skal 318 lejligheder rives ned i Bispehaven, og 300 familier skal have et nyt sted at bo. Der vil til gengæld blive bygget private boliger i området.
Jacob Bundsgaard (Socialdemokratiet) er borgmester i Aarhus. Ifølge ham vil beboerne få tilbudt en ny permanent, passende almen bolig.
- Beboerne er sikret genhusning i en passende bolig. Der er alle boligforeninger i Aarhus trådt til. Vi har omkring 47.000 almene boliger, som betyder, at de får bolig andre steder i byen, siger han.
Borgmester: Vi vil sikre en anden beboersammensætning
Jacob Bundsgaard siger, at det er et langt stort træk at ændre området.
- Vi vil sikre en anden beboersammensætning, der gør, at der er flere med tilknytning til arbejdsmarkedet eller som er i gang med uddannelse, der kommer til at have deres hverdag i området. Det sikrer vi med aftalen, siger han.
Visionen er, at Bispehaven i 2030 er en integreret del af et nyt lokalområde i bydelen Hasle, der skal bestå af en række mindre kvarterer med mange slags boliger, bygninger og mennesker.
Helene Kirketerp Sørensen bor med sin kæreste i Bispehaven. I videoen nedenfor kan du høre hende fortælle, hvordan hun har det med aftalen. Længere nede kan du blive klogere på ghettolisten.
Ghettolisten
- •
Boligområderne bliver vurderet ud fra fem kriterier. Hvis tre er opfyldt, er området på ghettolisten. Ghettoen defineres som 'hård', hvis den de seneste fem år har været på ghettolisten. Den seneste udgave af ghettolisten blev offentliggjort i december.
- •
Tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse.
- •
Andel indvandrere eller efterkommere fra ikke-vestlige lande.
- •
Kriminalitet.
- •
Uddannelsesniveau.
- •
Gennemsnitlig indkomst.Kilde: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet.