Separatister fejrer sejren i Catalonien

Catalonien gik til valg torsdag. Separatisterne fik et lille flertal i parlamentet, men befolkningen er delt i to. Det siger korrespondent.

I oktober afholdt Catalonien et valg om selvstændighed, som Spanien mente var ulovligt. Derefter erklærede Catalonien sig selvstændig.

Derfor opløste Spaniens premierminister Cataloniens regering og udskrev et nyt valg til parlamentet. Dette valg blev afholdt torsdag.

Separatisterne vinder 70 ud af 135 pladser i parlamentet. Dermed har de flertal.

Korrespondent: Befolkningen er delt i to

Anna Gaarslev er DR’s korrespondent i Barcelona. Hun siger, at valget ikke har løst konflikten mellem Catalonien og Spanien.

- Vi skal huske på, at valgresultatet ikke ændrer det store. Befolkningen i Catalonien er stadig stort set delt lige over, siger hun.

- Folk her i Catalonien ønsker, at regeringen i Madrid kommer til forhandlingsbordet, så det her kan få en ende, siger Anna Gaarslev.

Puigdemont: Den catalanske republik vandt

Carles Puigdemont er den tidligere præsident i Catalonien. Han er for tiden i eksil i Belgien, fordi Spanien vil anholde ham.

Carles Puigdemonts parti, Juntsxcat, blev det næststørste parti ved valget. Det fik 34 pladser i parlamentet.

- Den catalanske republik vandt mod monarkiets 155, sagde Carles Puigdemont. Han taler om artikel 155, som opløste Cataloniens selvstyre.

Foroven kan du høre Carles Puigedemont holde en tale. Forneden kan du se, hvordan pladserne i Cataloniens parlament er fordelt efter valget.