Skat: Det vælter ind med smugler-smøger

Der bliver smuglet flere og flere ulovlige cigaretter til Danmark, viser tal fra Skat.

Der bliver smuglet flere ulovlige cigaretter end nogensinde. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Hver dag finder Skats told-afdeling ting, som bliver smuglet ulovligt ind i landet. Det kan for eksempel være narkotika, våben eller cigaretter.

I 2015 har tolden beslaglagt flere ulovlige cigaretter end nogensinde før. I de første ni måneder af 2015 blev der beslaglagt 26,7 millioner cigaretter.

Det er mere end dobbelt så mange cigaretter som i hele 2014, hvor told endte med at beslaglægge 11,6 millioner cigaretter. Det viser nye tal fra Skat.

Skat: Cigaretterne sælges sort

Cigaretterne smugles ind via fragtskibe, lastbiler og pakkepost i så stort et antal, at de danske toldere næsten ikke kan følge med.

Preben Buchholtz er underdirektør i Skats told-afdeling. Han siger, at tolden i gennemsnit finder ulovlige cigaretter to gange om dagen.

- Men det er et stigende problem, da de her cigaretter sælges sort, og staten dermed går glip af nogle indtægter (afgifter, red.), siger han.

Skat: Det er katten efter musen

Skat er meget bekymret over de mange ulovlige cigaretter, og de vil have mere fokus på området. Smuglerne er nemlig meget kreative.

- Det er katten efter musen. Hver gang vi får afsløret nye metoder, så gemmer de cigaretterne på nye måder. Det er kun virkeligheden, der overgår fantasien på det her område, siger Preben Buchholtz.

Skat har et tæt samarbejde med de andre told-myndigheder i EU. Nu planlægger de at samarbejde med tobaks-branchen, så de sammen får bremset smuglingen.

Nyhedsbrev Ligetil

Få DR Ligetils letlæste nyheder på mail alle hverdage.

Vis alle nyhedsbreve