Skyderi i Orlando vil igen starte våbendebat i USA

USA-ekspert vurderer, at masseskyderiet i Orlando vil starte en debat om retten til at eje våben i USA.

En riffel af typen AR-15 bliver langet over disken hos en amerikansk våbenhandler. Våbnet blev oprindeligt fremstillet til den amerikanske hær. (Foto: Brian Blanco © Scanpix)

I USA's våbenlov står der, at almindelige borgere har lov til at købe og eje et skydevåben.

Amerikanske borgere og politikere diskuterer ofte, om USA skal ændre våbenloven.

Jørn Brøndal er lektor ved Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet. Han vurderer, at amerikanerne igen kommer til at diskutere våbenloven, fordi USA blev ramt af et masseskyderi denne weekend.

Angreb vil påvirke præsidentvalg

Den 29-årige Omar Mateen skød og dræbte 50 personer på en natklub i byen Orlando. Omar Mateen skød med en riffel, som er lovlig at købe i de fleste stater i USA.

Lektor Jørn Brøndal vurderer, at masseskyderiet også vil påvirke præsidentvalget i USA.

Den republikanske præsidentkandidat, Donald Trump, har nemlig tidligere brugt et andet masseskyderi som argument for, at USA skal forbyde muslimsk indvandring i en periode.

Nu gentager han argumentet, skriver New York Times.

Ekspert: Debatten vil ikke føre til ny våbenlov

Donald Trump gjorde som Jørn Brøndal forventede. Jørn Brøndal vurderer også, at den demokratiske præsidentkandidat, Hillary Clinton, vil bruge masseskyderiet som argument for at stramme våbenloven.

- Det er ikke ualmindeligt, at politikere reagerer på det, der sker i verden. Men det har næsten virket upassende denne gang, fordi kandidaterne har brugt masseskyderiet i deres valgkamp så kort tid, efter masseskyderiet skete, siger Jørn Brøndal.

Han tror dog ikke, at debatten om retten til at eje våben vil føre til nogen ny våbenlov i denne omgang.